Koss steelt show met wereldrecord op 5 km bij finale World Cup

HEERENVEEN, 15 MAART. Falko Zandstra mag dit seizoen alle internationale hoofdprijzen hebben gewonnen, op de wereldranglijst aller tijden heeft Johann Olav Koss hem toch weer van de eerste plaats verdrongen. Dat deed hij zaterdag door voor de tweede keer dit seizoen een wereldrecord op de 5.000 meter te rijden. Bij de Europese kampioenschappen had hij de beste wereldtijd al met drie seconden scherper gesteld: 6.38,77. Zaterdag bleef hij daar bij de World Cup-finale in Heerenveen nog eens ruim twee seconden onder: 6.36,57.

Dat illustreert de sprongsgewijze vooruitgang die in het schaatsen nog altijd wordt geboekt. Bart Veldkamp deed nog een poging om de tijd van Koss te evenaren, maar hij bleef steken op 6.39,40. Dat was wel voldoende voor een Nederlands record. Het oude record stond met 6.40,01 sinds de Europese kampioenschappen op naam van Zandstra, die dit keer bijna tien seconden moest toegeven op Koss.

Zandstra en Ritsma, de nummers 1 en 2 van de Nederlandse kernploeg, vertoonden afgelopen weekend duidelijke vermoeidheidsverschijnselen. Ze bleven ver onder hun kunnen. Zandstra, die al weken met een verkoudheid kampt, verscheen op de 10 kilometer niet eens aan de start. Ritsma legde op die afstand op zijn persoonlijk record liefst 50 seconcen toe.

Zandstra zei dat hij voor eigen publiek graag nog één keer had geschitterd. “Maar mijn lichaam wilde niet meer. Het was op.” Ritsma zei dat de dokter hem al had gewaarschuwd voor verdere overbelasting. “Ik ben mijn lichaam aan het ondermijnen. Voor mij heeft het seizoen wel lang genoeg geduurd.”

Toch slaagde Ritsma er met een matige vierde plaats op de 1500 meter nog wel in om de eindzege in het World-Cup-klassement naar zich toe te trekken. Dat leverde hem een premie op van 6000 dollar. Eenzelfde bedrag mocht Bart Veldkamp laten bijschrijven die het klassement op de 5.000 meter won. Grootverdiener bij de vrouwen was de Duitse Gunda Niemann die in het World Cup-toernooi zowel op de 1500 meter als op de 3000 meter oppermachtig was.

Op de 500 meter bleef de Rus Alexander Goloebjev zaterdag met zijn tijd van 36,45 maar vierhonderdste seconde verwijderd van het wereldrecord, dat in handen is van de Amerikaan Dan Jansen. Arjan Schreuder vestigde een Nederlands record op de 1000 meter: 1.13,69.