Inwoner Kashmir verdacht van aanslagen in Bombay

BOMBAY, 15 MAART. De politie in Bombay heeft een inwoner van de deelstaat Kashmir gearresteerd die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de reeks bomaanslagen van vrijdag in het centrum van Bombay, waarvan het dodental is opgelopen tot meer dan 300 en het aantal gewonden tot 1100.

De man werd aangehouden door de veiligheidstaf van een van de luxe hotels waar een bom ontplofte, en zou tot een militante factie behoren die strijdt voor de afscheiding van Kashmir. Het Indiase nieuwsagentschap UNI meldde dat de man de namen had genoemd van vijf andere inwoners van Kashmir en een Iraniër. De Iraanse ambassade in New Dehli heeft een mogelijke Iraanse betrokkenheid ontkend en de aanslagen veroordeeld.

Gisteren vond de politie een aantal niet ontplofte bommen in een gestolen scootertaxi. De dertien bommen die wel ontploften richtten een enorme ravage aan in het centrum van Bombay, waar wolkenkrabbers, hotels en appartementen zwaar beschadigd of verwoest werden. Het hoofd van de politie in Bombay, Amarjeet Singh Samra, noemde de vondst van de explosieven “een zeer belangrijke stap voorwaarts”. “Nu we de bommen hebben, kunnen we gaan zoeken waar ze vandaan komen”, aldus Samra. Een dokter had de politie op de gloednieuwe scootertaxi geattendeerd, omdat die al sinds vrijdag voor zijn kantoor geparkeerd stond.

De Indiase politie zei zaterdag een vermoeden te hebben dat buitenlandse extremistische bewegingen voor de aanslagen verantwoordelijk zijn, en dat daarbij vooral aan groeperingen uit Pakistan gedacht moet worden. “Waarschijnlijk zijn tenminste tweehonderd kilo explosieven gebruikt. Zulke zware bommen zijn in India nog nooit ontploft”, aldus politiehoofd Samra. Een directe connectie met de aanslag in het World trade Centre op 26 februari werd door de politie ontkend. (Reuter, AP, AFP)