Inlaat Maaswater tijdelijk gestaakt wegens vergif

WERKENDAM, 15 MAART. Het waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch stopt morgen de inlaat van Maaswater omdat er “ongekend hoge” concentraties organische verbindingen in voorkomen.

Het gaat om di-isopropylether, tri-dutylfosfaat en di-chloorethaan, die gebruikt worden bij industriële processen en die vermoedelijk door bedrijven in het Luikse bekken op de Maas zijn geloosd. Hoewel het volgens het waterwinningbedrijf niet om zwaar giftige stoffen gaat, horen ze in het drinkwater niet thuis. De concentraties liggen gemiddeld 10 tot 20 maal liggen boven de toegestane waarden. De drinkwatervoorziening voor het zuiden van Zuid-Holland, waaronder Rotterdam, delen van West-Brabant en Zeeland loopt volgens het waterwinningbedrijf geen gevaar. Verwacht wordt dat volgende week maandag de inlaat van Maaswater weer mogelijk is.