Herak erkent misdaden: ik moest wel

SARAJEVO, 15 MAART. De 22-jarige Serviër Borislav Herak die in Sarajevo terecht staat op beschuldiging van verkrachting van zestien moslim vrouwen en moord op elf van hen, zei gisteren dat dergelijke acties gebruikelijk waren onder de leden van zijn militaire eenheid. Herak heeft de verkrachting van twaalf vrouwen toegegeven, van wie hij er elf eigenhandig doodde.

Herak vertelde dat hij regelmatig een motel bezocht bij Vogosca, tien kilometer ten noorden van Sarajevo, waar moslim vrouwen werden vastgehouden. “De beheerder van het motel zei dat we de vrouwen moesten doden, omdat er geen voedsel genoeg was voor iedereen en omdat er meer schoonmaakoperaties zouden worden gehouden waardoor meer ladingen (meisjes) zouden worden aangevoerd.”

Herak vertelde hoe hij was opgegroeid in Sarajevo en altijd goed met moslims kon opschieten tot de oorlog uitbrak. Hij zei dienst te hebben genomen bij de Servische milities nadat hem was verteld dat de moslims van plan waren alle Serviërs uit te roeien. Herak werd naar zijn zeggen gedwongen tot de verkrachtingen en moorden om zo zijn loyaliteit aan de Servische zaak te bewijzen: “Mijn commandant zei me dat ik, omdat ik uit Sarajevo kwam en met moslims omging, verdacht zou kunnen worden als een spion.”

Herak en een 31-jarige medebeklaagde, die in november werden aangehouden door moslims toen ze een verkeerde afslag namen in het door Serviërs beheerste westelijke deel van Sarajevo, kunnen de doodstraf krijgen als ze schuldig worden bevonden. (Reuter)