Harde woorden in onderwijscommissie

Fluisteren en giebelen, elkaar jennen, flauwe grappen maken en daar zelf heel hard om lachen. Vergaderingen van de Vaste Commissie voor Onderwijs van de Tweede Kamer der Staten-Generaal lijken vaak op een middelbare-schoolklas in het laatste lesuur op vrijdag.

Vorige week werd de joligheid even opgeschort en vielen er harde woorden. “U probeert met uw absurd grote bevoordeling van brede scholengemeenschappen via een omweg het oude dogma van de middenschool alsnog in te voeren”, zei CDA-veteraan A.J. Hermes tegen PvdA-staatssecretaris J. Wallage. Deze schoot zo snel uit zijn slof dat het leek alsof hij op deze opmerking had zitten wachten. Dit was “platte demagogie”. Als hij dit had geweten was hij nooit in dit kabinet gestapt, zei de “bittere” staatssecretaris. Hermes gaf geen krimp: de staatssecretaris is zelf onfatsoenlijk bezig, zo ruw als hij reageert op oordelen van de CDA-fractie. “Wij kunnen ook zeggen dat u zich niet aan de afspraken houdt.”

Het ging natuurlijk niet alleen om de kwestie van de scholengemeenschappen. Hermes, 63 jaar oud, is aan zijn laatste termijn bezig en hij lijkt al sinds 1986 teleurgesteld dat zijn staatssecretariaat van onderwijs niet werd verlengd. Ook in de ogen van fractiegenoten is Hermes' referentiekader iets te veel de stelling "vernieuwing is niks'. Niettemin laat men hem zijn gang gaan in zijn acties tegen de beide PvdA-bewindslieden.

Het CDA betreurt nog iedere dag dat het Onderwijs aan de PvdA heeft overgedragen. Wallage ergert zich dood aan CDA-tactieken die zijn bestuurlijke hervormingen frustreren. Op het ministerie wordt dit wel eens vertaald in de stelling dat “het CDA totaal geen visie heeft op onderwijs, het behartigt slechts de belangen van de bestaande instituties”.

Omdat Wallage ook wel weet dat het CDA Hermes vaak flink laat blaffen, maar zelden laat doorbijten, liet hij vorige week zijn irritatie de vrije loop. Maar of alles op die manier toch weer een spelletje blijft, zal blijken als Wallage zijn definitieve voorstellen over de schoolgrootte doet en de CDA-fractie definitief positie moet kiezen. (HS)

    • Hendrik Spiering
    • Rob Meines