Handelsrelatie VS-EG verder verslechterd

BRUSSEL, 15 MAART. De handelsrelatie tussen de EG en de VS is verder verslechterd na een scherpe reactie uit Brussel gisteren op het afzeggen door de VS van de onderhandelingen over markttoegang bij overheidsopdrachten. EG-handelscommissaris Brittan sprak van een “zeer negatieve stap” die “volkomen onnodig” was. De Amerikaanse handelsafgevaardigde Kantor liet vrijdag onverwachts weten vandaag en morgen niet in Brussel te willen onderhandelen over het conflict.

Begin februari kondigde Kantor aan per 22 maart Europese bedrijven in de VS te willen uitsluiten van federale overheidscontracten in de sectoren water, energie, transport en telecommunicatie. De nieuwe Amerikaanse regering is tevens met de EG in conflict over staalsubsidies. Ook over EG-steun aan de Airbus-vliegtuigindustrie zijn harde woorden gesproken. Kantor zei vrijdag de sancties tegen Europese bedrijven per 22 maart door te willen zetten.

De Amerikaanse stap is een tegenslag voor handelscommissaris Brittan die sinds zijn aantreden probeert om met de Amerikanen in dialoog te komen. Het afzeggen van de afspraak in Brussel wordt algemeen gezien als een Amerikaanse poging om de druk op de EG op te voeren.

De kans op EG-tegenmaatregelen wordt in Brussel verschillend ingeschat. In de officiële reactie is met opzet iedere referentie aan tegensancties vermeden, aldus een woordvoerder. Tegelijk wordt het ook steeds moeilijker om Europese tegenmaatregelen te vermijden, erkennen EG-ambtenaren.

    • Folkert Jensma