Geblesseerde Vink helpt Ajax aan zege

ROTTERDAM, 15 MAART. Wim Jonk speelt morgenavond niet met Ajax tegen Auxerre, in de return van de kwartfinale van de strijd om de UEFA-beker. Daar staat tegenover dat de Amsterdamse formatie vrijwel zeker wel kan beschikken over Dennis Bergkamp.

Jonk viel in de eerste wedstrijd tegen Auxerre, die Ajax met 2-4 verloor, uit met een blessure aan de enkel. Hij kreeg een schop van landgenoot Verlaat. Sindsdien kwam Jonk niet meer in actie. Het is ook nagenoeg uitgesloten dat hij over anderhalve week met het Nederlands elftal tegen San Marino kan spelen. Donderdag maakt bondscoach Advocaat daarvoor de selectie bekend.

Bergkamp, eveneens geblesseerd aan de enkel, is nagenoeg fit. De aanvaller, die de laatste drie competitie-duels (Volendam, Roda JC, RKC) miste, legde gisteren met succes een test af. Of Blind mee kan doen is zeer twijfelachtig. De aanvoerder van de Amsterdamse club heeft last van een achillespees.

Het grootste probleem voor Van Gaal is dat hij tegen Auxerre slechts de beschikking heeft over één echte vleugelsspits. Dat is Marc Overmars. “In verband met de veldbezetting was het belangrijk geweest dat Petersen inzetbaar zou zijn”, vond Van Gaal. “Nu zullen we op zoek moeten naar een alternatieve speelwijze.” Hoe de taktiek eruit gaat zien kon de technisch directeur nog niet zeggen.

Tegen alle vaste waarden in is het bescheiden RKC in de Watergraafsmeer zaterdagavond de betere geweest van Ajax. Vervelend voor de voormalige amateurs uit Waalwijk was slechts dat de Amsterdammers wel heel gewoon wonnen, 2-1. Desondanks sprak trainer Van Veen van een mooie dag voor zijn ploeg. Tegen RKC was het slechts aan een zogenaamde invaller bij Ajax, Marciano Vink, te danken dat het duel nog werd gewonnen. Hij maakte ver na de rust het openingsdoelpunt, waardoor de formatie van Van Gaal zich nog net op tijd hervond.

Aanvankelijk was Vink één van de zes ontbrekende basisspelers. De anderen waren Blind, Petersen, Jonk, Bergkamp en Menzo. De eerste vier geblesseerd, de laatste gepasseerd. Van de geblesseerden was Vink (schouder) de enige die eventueel in actie kon komen, als dat noodzakelijk was. Kort na de rust besloot Van Gaal het risico te nemen, ondanks de naderende Europese klus. “De competitie is nu eenmaal net zo belangrijk”, zei de technisch directeur.

Voor de komst van Vink had het zeer jeugdige Ajax nauwelijks kansen gecreëerd. RKC was meer in balbezit, speelde beter in de positie, had bovendien de mooiere kansen. Ajax liep aanvankelijk op eigen veld overal achteraan. “Het leuke is dat we desondanks, tegen de verhouding in, hebben gewonnen”, zei Van Gaal. “We hebben de wedstrijd er gewoon moeten uitslepen. Zoiets overkomt ons niet vaak.”

Van Gaal nam zijn ploeg weinig kwalijk. Hij wist van te voren dat zijn geïmproviseerde formatie het weleens moeilijk zou kunnen krijgen. “Ondanks alle problemen hebben we ons met deze toch gehavende ploeg heel sterk hersteld van de nederlaag bij Auxerre en het gelijke spel in Volendam. Door de overwinningen op Roda JC en RKC is het nog een fantastische week geworden.”

Toch kende Ajax enkele teleurstellingen. Bijvoorbeeld Alflen, die vanwege de geringe offensieve kwaliteiten de laatste weken niet kan aantonen de geschikte opvolger van Jonk te zijn, waardoor Vitesse-speler Van den Brom nadrukkelijk in beeld blijft; bijvoorbeeld Davids, die de vorm mist en na 45 minuten werd vervangen door de aardig spelende Groenendijk, en misschien zelfs Van der Sar, die evenals in Kerkrade eerder in de week niet geheel vrij-uit ging bij de enige tegentreffer.

Nadat Van Herpen - na een vloeiende Ajax-aanval via Kreek en Overmars - met een eigen doelpunt Ajax op 2-0 had gezet, leidde een misverstand tussen Van der Sar en Vink tot de 2-1. Dat was twee minuten voor tijd. Voor de ogen van Auxerre-trainer Guy Rouy werd het in de slotfase zowaar nog bijna gelijk ook. Maas kwam opnieuw in goede positie, maar schoot net over. Gezien de verhoudingen was 2-2 best verdiend geweest. (ANP)