G-7 komt in april mogelijk weer bijeen

HONGKONG, 15 MAART. De ministers van buitenlandse zaken en financiën van de zeven rijkste industrielanden (G-7) zullen in april waarschijnlijk bijeenkomen om te praten over steun aan Rusland. Een bijeenkomst tussen topambtenaren van de G-7, die in het weekeinde werd gehouden in Hongkong, leverde geen concrete steunmaatregelen op voor Rusland.

De G-7, bestaande uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada, Japan, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië, sprak wel haar bereidheid uit tot steun aan Rusland. “In deze kritieke periode bevestigen wij opnieuw onze bereidheid van onze leiders om het hervormingsproces te steunen”, zo verklaarde de Japanner Koichiro Matsuura, die de door hem voorgezeten vergadering “zeer produktief” noemde. In april zou opnieuw moeten worden gesproken over steun voor de hervormingsplannen van president Jeltsin, wiens hervormingsplannen momenteel worden ondermijnd door conservatieve tegenstanders. Mogelijk heeft de bijeenkomst plaats vlak voor de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Clinton en zijn Russische collega Jeltsin, op 4 april in Vancouver.

De bijeenkomst in Hongkong, die officieel was bedoeld ter voorbereiding van de G-7-top in juli in Tokio, werd bijgewoond door de Russische vice-premier Boris Fjodorov, die uitleg gaf over de politieke en economische situatie in zijn land. Een Japanse regeringswoordvoerder liet eerder weten dat de uitnodiging aan Fjodorov de zorg van de G-7 over de toenemende spanning in Rusland weerspiegelt.

De leiders van de G-7 zegden vorig jaar al 24 miljard dollar aan steun toe voor Rusland, maar veel van dat geld is blijven liggen omdat Moskou niet in staat bleek een voor het Internationale Monetaire Fonds (IMF) aanvaardbaar hervormingsplan te presenteren.

Vorige week drong de Amerikaanse president Clinton na een onderhoud met zijn Franse collega Mitterrand aan op hulp voor Rusland. Clinton vond het niet nodig een extra topontmoeting van de G7 te houden, zoals Mitterrand voorstelde.

Over eventuele vervroeging van de G-7-top in juli, wegens de snelle verslechtering van het politieke klimaat in Rusland, zijn geen mededelingen gedaan. (AP, AFP)