Foto: SAN JOSÉ - Een samba-orkestje speelde ...

Foto: SAN JOSÉ - Een samba-orkestje speelde zaterdagmorgen buiten de Nicaraguaanse ambassade in de Costa-Ricaanse hoofdstad San José, waar drie Nicaraguanen sinds vorige week maandag zestien mensen gegijzeld houden, onder wie de ambassadeur.

Het optreden op zou bedoeld zijn om druk uit te oefenen op de bezetters. Eerder werd muziek op deze manier gebruikt bij de ambassade van het Vaticaan in Panama-stad, waar de Panamese generaal Noriega naar binnen was gevlucht. Bij Noriega speelde buiten echter geen orkest, maar werd uit Amerikaanse luidsprekers keiharde rockmuziek gespeeld. De drie bezetters - voormalige zogeheten contras - eisen het vertrek van de Sandinistische legerleider Humberto Ortega en dat van een hoge functionaris van president Violeta Chamorro. Zij beschuldigen haar ervan een "pseudo-Sandinistisch' bewind te voeren. Een bemiddelingspoging van de Nicaraguaanse kardinaal Miguel Obando mislukte vorige week woensdag, evenals een telefonisch overleg met de Nicaraguaanse regering, die weigert op de eisen van de bezetters in te gaan. Zowel Obando als de regering zeiden vrijdag met onderhandelen te stoppen. De bezetters hebben twee Costa-Ricaanse gijzelaars vrijgelaten, omdat zij de gijzeling beschouwen als “een Nicaraguaanse aangelegenheid die door Nicaraguanen moet worden opgelost.” Tijdens hun overleg met Obando vroegen de mannen om twee vliegtuigen voor een vrije aftocht naar Venezuela. Toen de vliegtuigen ter beschikking werden gesteld, maakten zijn er geen gebruik van. (Foto AFP)