Foto: NEW YORK - De volgens meteorologen ...

Foto: NEW YORK - De volgens meteorologen “ernstige storm van de eeuw” heeft dit weekeinde van Cuba tot Quebec aan zeker 110 mensen het leven gekost.

Het openbare leven aan de Amerikaanse oostkust, zoals op deze foto, die in de Amerikaanse staat North-Carolina werd gemaakt, raakte totaal ontwricht als gevolg van sneeuwstormen, tornado's, vloedgolven en windstoten van meer dan 160 kilometer per uur. Daardoor stortten duizenden huizen in, waaiden bomen om en sneeuwden auto's met bestuurders in, van wie sommigen van de kou in hun auto stierven. In sommige staten viel meer dan twee meter sneeuw, terwijl de storm aan de kust bij Florida zeven meter hoge golven veroorzaakte. Miljoenen burgers raakten afgesneden van elektriciteit. De vliegvelden van Atlanta, Washington, Boston, Philadelphia, Pittsburgh en New York moesten worden gesloten. Gouverneurs van twaalf oostelijke staten, van Florida tot Maine, riepen de noodtoestand uit. Op tal van plaatsen gingen de autoriteiten over tot evacuatie van dorpen en delen van steden. President Clinton, die nauw contact hield met de gouverneurs, zegde alle steun toe, ook bij het vergoeden van de schade. De zuidelijke staat Florida, waar sinds vrijdag een vijftigtal tornado's overheen raasde, werd met zeker 26 doden het zwaarst getroffen. De storm, die zich in noordelijke richting verplaatste, trok gisteravond weg boven Oost-Canada. (Foto AP)