Doelman rood voor hands

FC Twente verzuimde gisteren Europees voetbal veilig te stellen. De op papier gemakkelijke thuiswedstrijd tegen hekkesluiter Dordrecht '90 eindigde in een 3-2 nederlaag.

De ploeg die de laatste weken verdacht dicht in de buurt kwam van de top-drie, kan eventuele titelaspiraties nu vrijwel vergeten. In het Diekmanstadion kwam vlak voor rust de ommekeer. Dordtenaar Wouden scoorde de gelijkmaker, 1-1. Twente was de kluts kwijt en doelman Hans de Koning (33) maakte buiten het strafschopgebied hands om de doorgebroken Simons een halt toe te roepen. Twee weken geleden kreeg Hans van Breukelen voor een zelfde vergrijp slechts een gele kaart. Na de uitsluiting van De Koning liep Dordrecht uit naar een 3-1 voorsprong. Vurens scoorde 3-2.

Vond je het terecht dat arbiter Luinge jou het veld afstuurde?

In principe wel, want hij paste de regels toe. Ik had nog even hoop op clementie, aangezien Van Breukelen en Teeuwen slechts geel kregen voor een zelfde overtreding. Maar het is het oude verhaal. Bij de een krijg je geel, bij de ander moet je eraf. Misschien had ik Simons aan zijn shirtje moeten trekken. Een handsbal valt nu eenmaal meer op.

Hoeveel rode kaarten heb je gehad in je carrière?

Dit was de derde. De eerste kreeg ik een paar jaar geleden in een oefenduel. De tweede vorig jaar aan het begin van het seizoen. Ik was toen de eerste die de klos was door de nieuwe regel. Taument viel over me heen en ik kon gaan douchen. Vreemd ja, dat het juist in de tweede helft van mijn loopbaan gebeurt. Maar je ontkomt er niet aan. Helaas verliezen we nu ook nog twee punten.

Was jouw rode kaart beslissend voor het verdere verloop van de wedstijd?

Weet ik niet. Maar toen ik weer aangekleed plaats nam in de dug out stond het al 3-1. Op de videobeelden heb ik gezien dat Sander Boschker (zijn vervanger, red.) geen schuld had aan de twee treffers. Je speelt wel een hele tweede helft met tien man natuurlijk. Jammer, maar ik geloof nog steeds heilig in Europees voetbal.

Hoeveel wedstijden word je geschorst?

Voor een handsbal staat één wedstrijd. Dus tegen Sparta ben ik er over twee weken weer bij. Jammer dat ik de derby tegen Go Ahead moet missen.

    • Jaap Bloembergen