Cyclische waarden gewild op Damrak

AMSTERDAM, 15 MAART. Na een vaste opening van de markt die een spoedige Duitse renteverlaging in het verschiet ziet nu het Solidarpakt rond is, vielen de koersen van de meeste aandelen later in de ochtend terug naar iets lagere noteringen, mede door de terughoudendheid op de andere Europese beurzen.

AMSTERDAM Het feit dat dit weekeinde het langverwachte Duitse 'Solidarpakt' werkelijkheid werd, deed de stemming bepaald goed, aangezien mede hierdoor het uitzicht op een verdere renteverlaging zich duidelijker aftekent. Donderdag komt het beleidscommittée van de Deutsche Bundesbank weer bijeen. Analisten verwachten dat dan misschien weer tot een verdere renteverlaging zal worden besloten.

De meeste fondsen openden vanochtend hoger waarbij vooral de cyclische fondsen zoals chemie-aandelen de toon zetten. Zo liep Akzo 2,40 gulden op naar 152,10 en ginng DSM 1,20 gulden omhoog tot 25,90. De dollar toonde een lichte vooruitgang en steeg tot 1,8735 nadat de Amerikaanse munt de markt vrijdag op iets boven 1,87 had verlaten.

De EOE index kwam halverwege de ochtendhandel uit op een winst van 2,75 punten bij 316,41. Later in de ochtend ontstond weer wat meer terughoudendheid mede gezien de ontwikkelingen in Frankfurt en Londen, waar de koersen nauwelijks van hun plaats kwamen. Ook de scherpe koersval op de beurs van Hongkong, waar meer dan 5 procent van de koersen afgingen, deed menig belegger aarzelen.

De jongste tienjarige staatslening noteerde vanmorgen 100,45. Het effectief rendement bedroeg daardoor 6,44 procent

LONDEN De aandelenkoersen openden verdeeld tot licht lager. Halverwege de ochtend had het FT-100 gemiddelde aan verlies van 7 punten, waarna de koersen zich herstelden en om 13.15 uur op een kleine winst stonden van ruim 2 punten op 2.918.

FRANKFURT De Duitse aandelen openden prijshoudend op de verwachting van een verdere rentedaling nu er overeenstemming is over het Solidarpakt. Het Dax-30 gemiddelde week met 1.707,14 tegen het middaguur nauwelijks af van het slot van vrijdag.

TOKIO De aandelenkoersen klommen vandaag licht verder op en trokken zich weinig aan van de crash die Hongkong onderging. Het Nikkei-226 koersgemiddelde kreeg er 48,66 punten bij op 18.076,18.