Akkoord overname Fokker door Dasa spoedig verwacht

DEN HAAG, 15 MAART. Het ministerie van economische zaken verwacht vandaag of morgen de ondertekening van het akkoord over de overname van Fokker door het Duitse vliegtuigconcern Dasa.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie vanochtend desgevraagd gezegd. Fokker bevestigt de verwachting van EZ. “Het contract is op een haar na rond. Als EZ vandaag of morgen de ondertekening verwacht dan klopt dat met wat wij verwachten”, aldus een woordvoerder.

Anders dan zaterdag in deze krant werd bericht is er geen sprake van dat Dasa nieuwe eisen heeft gesteld aan de staat, die grootaandeelhouder in Fokker is, met betrekking tot de verkoop van het staatsbelang in de vliegtuigfabriek. Er bestaat dan ook geen nieuwe brief van Dasa aan minister Andriessen.

Dasa liet vrijdag in een verklaring eveneens weten dat de gedetailleerde uitwerking van de contractteksten bijna klaar is. Er is geen sprake van nieuwe vertraging, aldus Dasa.

Na de ondertekening van de overeenkomst door Fokker, Dasa en EZ kan de goedkeuringsprocedure bij de Europese Commissie worden gestart. De overeenkomst moet formeel ook worden goedgekeurd door de raden van commissarissen van Dasa en van het Duitse moederconcern Daimler Benz. Die raden komen op respectievelijk 17 maart en 1 april bijeen. Verder moeten de aandeelhouders van Fokker die op 19 april vergaderen de transactie bekrachtigen.

Fokker en EZ gaan ervan uit dat de ondertekening van het overnamecontract deze week voor de financiers van Fokker voldoende zekerheid zal betekenen dat de overname doorgaat. De financiële situatie van Fokker verslechtert door de slechte markt voor de vliegtuigindustrie. Fokker heeft al besloten de produktie van de F100 en de F50 te verminderen. Daarbij zal een nog onbekend aantal arbeidsplaatsen verdwijnen. De woordvoerder van Fokker verwacht dat dat aantal aan het einde van de maand, na overleg met de bonden, bekend zal worden gemaakt.