Zware val kopman wielerploeg Post

ROTTERDAM, 13 MAART. Charly Mottet is minstens twee maanden uitgeschakeld. De kopman van de Histor-ploeg van Peter Post kwam gisteren in de zesde etappe van Parijs-Nice ernstig ten val. Op ongeveer vijftig kilometer van de finish tuimdelde hij in een gevaarlijke bocht in het dorpje Eguilles van zijn fiets.

De onfortuinlijke renner kwam met zijn rug terecht op een paaltje. De eerste diagnose in het ziekenhuis van Aix-en-Provence was dat de 30-jarige Fransman een breuk had opgelopen aan de bovenkant van zijn dijbeen. Hij wordt vandaag geopereerd. Er wordt ondermeer een ijzeren pin in het dijbeen geplaatst. Volgens de artsen zou hij na twee weken voorzichtig op de rollen de training kunnen hervatten.

Mottet, twintigste in het algemeen klassement op 1.35, raakte na zijn val even het bewustzijn kwijt. Volgens rondearts Bellocq had hij geen hersenletsel. “Indien geen complicaties optreden kan hij deelnemen aan de Ronde van Frankrijk”, aldus de dokter.

Mario Cipollini heeft gisteren de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Italiaanse sprinter had deze week al twee andere etappes gewonnen. In Marseille was hij, na een rit over 204 kilometer, sneller dan de Belg Wilfried Nelissen.

De vroege aanval van Tony Rominger op de Mont Ventoux werd afgeslagen. De witte trui bleef in het bezit van de Zwitser Alex Zulle, ploeggenoot Breukink staat tweede in het algemeen klassement. De ploeg van het tweetal diende net als woensdag op weg naar Saint Etienne weer tot het uiterste te gaan. “Niet normaal meer hoe vandaag is gekoerst. We waren er echter op voorbereid, dat bij de beklimming van de Mont Ventoux geprobeerd zou worden ons te lossen”, vertelde Breukink. “Ik ben zelden zo vroeg in het seizoen zo op de proef gesteld.”

Rominger had donderdag al aangekondigd het regime van zijn landgenoot en Breukink te willen ontmantelen. De voormalige winnaar van "De Koers naar de Zon' hield woord. Breukink en Zulle verloren in de beklimming naar het Chalet Reynard beiden ruim twee minuten op het kopgroepje. Toch was volgens de Nederlandse kopman van ONCE geen moment sprake van paniek geweest, want na de top restten nog 160 kilometer. “In deze tijd van het jaar verteer ik steile cols zoals de Mont Ventoux nog niet zo goed”, verklaarde Breukink, “Echt ongerust zijn we niet geweest.” De koplopers werden op tien kilometer voor de eindstreep ingelopen. “Parijs-Nice is nog niet beslist”, besefte Breukink.