Zelfs verliescijfers leken de koersen op beurs A'dam deze week niet te deren; Beurs in zeer optimistische stemming

ROTTERDAM, 13 MAART. Na zeven achtereenvolgende dagen van winsten moesten de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs gisteren eindelijk weer eens terrein prijs geven. Deze tendens werd mede versterkt door het verlies van 21 punten dat Wall Street donderdag boekte.

De diverse koersindexen, die deze week verschillende keren recordhoogtes bereikten, sloten gisteren de handelssessie lager af. Desondanks blijven de diverse marktpartijen optimistisch over het koersverloop op de beurs op langere termijn.

Cyclische conjunctuurgevoelige aandelen als de chemiefondsen Akzo en DSM, die de afgelopen weken forse koerswinsten hebben geboekt, zijn ook de komende tijd potentiële winnaars. Opvallend was dat "defensieve' waarden, zoals Elsevier en Heineken - na de recente koersrally - deze week tot de verliezers behoorden.

De wereldwijde opleving van de beurskoersen, waarbij de cyclische fondsen voorop lopen, is een teken dat beleggers hun geld zetten op economisch herstel op langere termijn. Historisch gezien lopen de aandelenmarkten altijd zes tot negen maanden vooruit op de werkelijke ontwikkelingen.

De renteverlaging door De Nederlandsche Bank (DNB) zou een voorbode kunnen zijn van een verdere Duitse kredietversoepeling. Die lagere rente maakt beleggen in aandelen aantrekkelijk. “Wie een jaar geleden had gezegd dat de Britse en Amerikaanse aandelenmarkten over twaalf maanden op een nieuw hoogterecord zouden staan, was toen hard uitgelachen”, zo sprak deze week een invloedrijke bankier. Hij verwachtte dat de economische groei in de VS wel eens hoger zou kunnen uitpakken dan door velen wordt verwacht. Nederlandse beursfondsen die nu in een diep dal zitten, en die vaak grote belangen in de VS hebben, kunnen daarvan profiteren.

De nieuwe papierreus KNP BT was een van de winnaars. Ook Gist-brocades, dat een 38 procent hogere winst bekend maakte, deed het deze week zeer goed. Hoogovens deed eveneens goede zaken, ondanks de internationale malaise in de staalindustrie. Machinebouwer Stork, een ander erkend conjunctuurgevoelig fonds, boekte ook een flinke winst.

De dalende obligatierendementen drijven de vermogensbeheerders terug naar de aandelenmarkten. Ze kopen aandelen in de verwachting dat voor het einde van dit jaar een economische opleving is te verwachten. Sommige marktkenners stelden gisteren de vraag of beleggers in hun kooplust de koersen niet te ver hadden opgestuwd. Een typisch voorbeeld daarvan was Hunter Douglas (raambekleding) dat deze week een forse koerswinst boekte, ondanks een winstdaling van 34 procent. Bovendien voorspelt de raad van bestuur van Hunter Douglas ook voor 1993 moeilijke tijden.

Als de Nederlandse economie inderdaad “tegen het einde van dit jaar” aantrekt, dan zien zien beleggers vooral kansen op de lokale markt die totaal is ondergewaardeerd. “Ik kan zo een paar lokale fondsen bedenken die binnen enkele jaren veertig tot vijftig procent hoger in koers zullen noteren”, zegt een vermogensbeheerder.

Eén van de beurslievelingen van de afgelopen tijd, ABN Amro, kreeg deze week een knauw. Beleggers waren teleurgesteld dat de bank het dividend niet verhoogd, ondanks betere resultaten. Maar desondanks heeft ABN Amro nog steeds een van de hoogste dividendrendementen op de Amsterdamse effectenbeurs. Een gedeelte van het koersverlies van ABN Amro was ook toe te schrijven aan de winstnemingen bij de financiële waarden. Bank-verzekeraar ING sloot de week eveneens af met verlies.