VS willen nog enkele tientallen bases sluiten

WASHINGTON, 13 MAART. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft een nieuwe lijst bekend gemaakt van een groot aantal militaire bases en instellingen in binnen- en buitenland die geheel of gedeeltelijk zullen worden gesloten.

Minister van defensie Les Aspin doet daarin de aanbeveling 31 bases op het grondgebied van de Verenigde Staten te sluiten, terwijl de activiteiten op 134 andere militaire installaties zullen worden beperkt. Voor de feitelijke sluiting van de militaire instellingen op Amerikaans grondgebied is overigens nog de instemming van president Clinton nodig en vervolgens de expliciete goedkeuring van het Congres.

Niet bekend

Het totale aantal Amerikaanse bases en installaties in het buitenland dat de laatste jaren is gesloten, komt hiermee op 704, waarvan 650 in Europa.

Volgens het Amerikaanse ministerie van defensie betekenen de plannen het verlies van 57.000 banen van burgerpersoneel en 24.000 militaire banen over een periode van zes jaar. De nieuwe maatregelen brengen, volgens minister Aspin, een bezuiniging met zich mee van nog eens 3.1 miljard dollar per jaar vanaf het jaar 2000. In combinatie met al eerder genomen maatregelen komt het neer op een bezuiniging van 5.6 miljard per jaar. “Als we er niet in slagen bases te sluiten in overeenstemming met de kortingen op de begroting en in personeel, worden we dubbel getroffen: middelen lekken weg naar bases die we niet nodig hebben en kunnen daarom niet aangewend worden voor zaken die we wel nodig hebben”, aldus de minister in een toelichting op zijn voornemens.

Amerikaanse politici toonden zich niet onverdeeld gelukkig met de aangekondigde bezuinigingen, omdat ze de electorale gevolgen van de maatregelen vrezen. Senator Dianne Feinstein uit Californië, een staat die zwaar is getroffen door de teruglopende defensie-uitgaven, zei: “We zijn de strijd nog maar net begonnen.” Verscheidene Californische vertegenwoordigers kondigden aan dat ze zich tot het uiterste zullen verzetten tegen de voorgenomen sluiting van acht installaties in die staat. Californië is sinds medio 1990 al 800.000 banen kwijtgeraakt en verkeert in een enorme recessie met een werkloosheid van bijna tien procent.

De Amerikaanse president Clinton, die gisteren een bezoek bracht aan het vliegdekschip Theodore Roosevelt dat voor de kust van Virginia oefent, zei bij aankomst tegen de bemanning: “Terwijl u de komende maanden uw missie uitvoert ver van huis, zullen wij hier thuis betrokken raken in een verhit debat over het defensiebeleid. Als we defensie-uitgaven beperken, zullen we de mannen en de vrouwen die ons hielpen de Koude Oorlog te winnen niet in de kou laten staan.” (Reuter, AP)