Suriname: leger kwaad op minister

PARAMARIBO, 13 MAART. Volgens ruim twintig Surinaamse legerofficieren is een “ernstige vertrouwenscrisis” ontstaan in de relatie met minister Siegfried Gilds van defensie.

In een gisteren uitgelekte brief aan waarnemend legerbevelhebber Iwan Graanoogst vragen de officieren hun gevoelens van onbehagen kenbaar te maken aan de Surinaamse president en opperbevelhebber, R. Venetiaan. De officieren verwijten Gilds “correcte samenwerking” met de legerleiding af te slaan. Gilds heeft recent maatregelen tegen de legerleiding in het vooruitzicht gesteld omdat hij vindt dat deze zich niet loyaal opstelt en zich niet blijkt te willen houden aan de door de democratisch gekozen regering uitgestippelde defensiebeleid. President Venetiaan hefet inmiddels gezegd de legerofficieren maandag te zullen ontvangen.