Politie Bombay heeft lange lijst verdachten

BOMBAY, 13 MAART. Bij haar onderzoek naar de bloedige bomaanslagen in Bombay wordt de Indiase politie geconfronteerd met een lange lijst verdachten. Functionarissen zeiden te hopen dat de resten van de explosieven hen op het spoor zullen zetten naar de daders.

De politie in Bombay had gisteren nog geen idee wie er achter de 13 explosies zat die de stad schokten en die ongeveer 200 mensen het leven kostten. Minister van binnenlandse zaken S.B. Chavan zei in het parlement dat een “internationale samenzwering” aan de aanslagen ten grondslag lag. Chavan verklaarde zich niet nader, maar zijn uitspraak kan zijn bedoeld voor India's oude vijand, Pakistan.

Sharad Pawar, een vroegere minister van defensie die nog maar een week geleden naar Bombay verhuisde om de religieuze spanningen in de stad op te lossen, zei dat de bommen - die vermoedelijk in auto's waren verborgen - waren gericht tegen de economie.

In december en in januari was Bombay het toneel van rellen tussen hindoes en moslims, waarbij zeker 725 mensen de dood vonden. Veel hindoes bewaakten hun huis extra scherp, omdat geruchten de ronde deden dat in Pakistan opgeleide moslim-extemisten klaar stonden om in de aanval te gaan. Uiteindelijk bleken verreweg de meeste slachtoffers van de rellen moslims te zijn.

Diverse soorten radicale Indiase groepen hebben getoond te kunnen omgaan met explosieven, vaak met dodelijk effect. Sikh-separatisten die vechten voor een onafhankelijk Punjab, hebben in 1985 ten minste 50 mensen gedood in een serie bomaanslagen in New Delhi. Daarbij werden diverse malen in transistorradio's verborgen bommen tot ontploffing gebracht. Het is bekend dat sikh-rebellen opereren in Bombay. De politie in Punjab heeft de laatste maanden oevrigens geruchtmakende successen tegen de sikhs geboekt, en een groot deel van hun leiderschap opgepakt.

Verder wordt India geconfronteerd met een gewapende opstand in Kashmir, waar militante moslims vechten voor onafhankelijkheid of een fusie met Pakistan, Maar op het ministerie van binnenlandse zaken wordt betwijfeld of de Kashmiri's in staat zijn een goed-gecoördineerde aanval buiten hun grondgebied te regelen. Andere Indiase mogelijkheden zijn maoistische rebellen in Zuid- en Midden-India en militante stammen in het noordoosten,

In het buitenland zit een gewelddadige Sri-Lankese groep, de Tamil Tijgers van Tamil Eelam. Maar de groep leek tot dusverre niet te opereren in Bombay, en bovendien is ze de laatste maanden al uit haar oude bases in de staat Tamil Nadu gezet. Ook een door een Iraanse factie gestuurde organisatie zou achter de aanslagen kunnen zitten. (Reuter)