Ongeruste reacties op machtsstrijd in Moskou

KIEV/LONDEN, 13 MAART. De strijd om de macht in Rusland leidt in diverse delen van de wereld tot ongerustheid.

De regering van de Oekraïne liet blijken bang te zijn dat het politieke verzet van conservatieve zijde tegen de koers van president Jeltsin een bedreiging zal vormen voor de onafhankelijkheid van dat land. “De positie van president Jeltsin is aanzienlijk verzwakt. Het Congres wordt gedomineerd door die krachten die zich verzetten tegen de onafhankelijkheid van de Oekraïne”, aldus een woordvoerder van president Kravtsjoek. Edoeard Sjevardnadze, president van Georgië, deed in een vraaggesprek voor een televisiestation in St. Petersburg een oproep Jeltsin te steunen. Sjevardnadze, voormalig minister van buitenlandse zaken van de Sovjet-Unie, zei de gevolgen van een eventuele nederlaag van Jeltsin te vrezen.

De Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, liet zich ook bezorgd uit over de situatie in Moskou, maar hij sloot extra financiële steun voor Rusland uit. In het komende weekeinde komen hoge functionarissen van de G-7, de groep van rijke Westerse landen in Hongkong bijeen om te spreken over mogelijke extra hulp aan Rusland. Groot-Brittannië heeft zich uitgesproken voor een bijeenkomst van de G-7 op ministrieel niveau, voorafgaand aan de top in juli. Bondskanselier Kohl heeft de Westerse bondgenoten in een brief opgeroepen Jeltsin te steunen. President Clinton herhaalde zijn steun voor Jeltsin als de man die de politieke en economische hervormingen in Rusland belichaamt. (Reuter, AP)