De tuin is een vrijplaats, daarbuiten heerst de wereld

Villa Achterwerk: De tuin, zondag, Ned.3, 10.30-11.00u.

Onze buurt, zondag, Ned.3, 10.00-10.30u.

De tuin is ommuurd en elk kind doet er maar wat. Een duif verzorgen die ongetwijfeld bij een goochelnummer hoort, in een zelfgeknoopte hangmat strips lezen, in een roze geverfde ijskast wonen of in het algemeen rondrennen en kletsen - de tuin is een vrijplaats, daarbuiten heerst de wereld. De tuin is een wonderlijk mooi nieuw jeugdprogramma voor de VPRO-zondagochtend, opgenomen in Gent met zestien Vlaamssprekende kinderen van verschillende nationaliteiten.

In de eerste aflevering betreden twee keurige nieuwe kinderen de tuin. Ze voelen zich ongemakkelijk. We kijken naar het gesloten gezicht van het meisje en horen haar denken: “ge moet voorzichtig zijn want ze lijken plezant maar ondertussen...” en we zien haar gelijk krijgen. Als ze met een spelletje van de andere meisjes mee wil doen - ze zitten op stoelen en maken De Keersemaeker-achtige bewegingen - staan de anderen al snel op en laten haar alleen zitten. De jongen denkt ook even een vriend te vinden maar die keert zich na een blik op zijn broek van hem af. “Als hij u niet graag heeft dan heeft hij u gewoon niet graag. Ge kunt daar niets aan doen,” denkt hij filosofisch.

Alle scènes zijn kort en licht gehouden, onnadrukkelijk wordt de onsamenhangende gemeenschap met al die verschillende kinderen getoond. Hopelijk houden de volgende afleveringen deze toon vol.

Zondag begint ook de nieuwe documentaire serie Onze buurt. Daarin bezoekt Michiel van Erp vijf keer een Nederlandse woonwijk om te zien hoe het is om daar te wonen. Hij praat met kinderen en volwassenen, vraagt naar buurtactiviteiten en probeert zoiets als een "buurtgevoel' naar boven te halen als dat er is. De eerste aflevering gaat over de Haagse Vogelwijk waar enorm piano wordt gespeeld en waar een bridge-, een museum-, een tennis- en een aquarelclubje zijn. Een keurige buurt. “Is iedereen hier in de buurt rijk?” vraagt Van Erp aan een meisje. “Niet altijd,” zegt ze. “Maar wel rijker dan in de Houtstraat.”

Onze buurt is wel aardig maar ook een beetje tuttig, al ligt dat misschien vooral aan deze wijk, waar een buurtbewoonster met een gediplomeerde tuinman langs de voortuinen loopt om die te keuren en een cijfer te geven. “'t Is natuurlijk niet de bedoeling om mensen te betuttelen, maar...” zegt ze, terwijl ze haar afkeuring uitspreekt over slecht onderhouden tuinen, en de buren van zo'n verwaarloosde tuin een puntje extra geeft omdat ze naast zo'n deprimerend voorbeeld moeten wonen. Van Erp stelt een beetje klungelige vragen op die typische gemaakte toon die volwassenen tegen kinderen aanslaan, maar eerlijk is eerlijk, hij krijgt er grappige, onbevangen antwoorden uit.

De volgende keer kunnen we zien hoe het is om te leven in het Friese Boazum, daarna komen de Utrechtse Sterrenbuurt, De Refter in Ubbergen plus woonboten in Oosterbeek en het centrum van Valkenburg aan bod.

    • Marjoleine de Vos