Cooman is nog niet klaar voor plaats bij top

TORONTO, 13 MAART. Het antwoord dat Nelli Fiere-Cooman gisteren bij het wereldkampioenschap indooratletiek in Toronto gaf aan degenen die haar als topatlete al hadden afgeschreven was nog niet afdoende. Ze eindigde als zevende op de 60 meter. De weer in ere herstelde trainer Henk Kraayenhof, onder wie ze haar grote successen boekte, noemde de atlete “geestelijk en lichamelijk” herboren, maar zegt aan de afgelopen twee maanden niet genoeg te hebben gehad om een terugkeer op het hoogste plan mogelijk te maken.

De olympisch kampioene op de honderd meter, Gail Devers, won de titel op de zestig meter voor de Russin Privalova. Cooman had de Amerikaanse eigenlijk niet verwacht. Bij een wedstrijd in Japan had Devers haar nog toevertrouwd de wedstrijd in Toronto niet nodig te vinden. De uiteindelijke winnares kwam daarop terug toen haar werd voorgerekend wat een dergelijke titel financieel zou kunnen betekenen. “Ik loop wel niet zo veel indoorwedstrijden, maar ik wilde deze titel. Je moet snel in de race zitten, want het is maar zestig meter, dus is dit ook een goede test voor buiten. Na mijn vreugde in Barcelona over de zege op de honderd meter en mijn nare ervaring op de horden is het belangrijkste voor mij nu een revanche over die hordenafstand. Waarschijnlijk heb ik door mijn concentratie op dit korte indoornummer gewerkt aan de verbetering van de instelling die ook voor de honderd meter horden nodig is.”

De winnares liep de afstand in Canada in 6,95, Nelli Cooman eindigde in een tijd van 7,29. Zij was op het nippertje in de finale gekomen met 7,28 en een vijfde plaats in haar reeks. “Eigenlijk dacht ik dat ik er al uit zou liggen. Maar, na de tijden uit de andere halve finale bekeken te hebben veranderde dat. En dacht ik: Ze zijn nog niet van me af.”

Kraayenhof, die ook de overigens in Toronto afwezige topatlete Merlene Ottey van adviezen voorziet, vindt de tijd die hem gegund was om Cooman terug te leiden in de rijen van de echte toppers te kort. “Dit is slechts een opstapje voor het buitenseizoen.” Het heeft de atlete geïrriteerd dat de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie haar had verwezen naar een trainingsgroep, die nauwelijks ondersteuning kreeg. Op het moment dat de discussie over het gebruik van verboden stimulerende middelen in de atletiek is opgelaaid door de gebeurtenissen rondom sprinter Ben Johnson, die voor de tweede maal in zijn loopbaan schuldig is bevonden aan overtreding van de dopingregels, keert zij zich hevig tegen verdachtmakingen tegen wie dan ook. Fier zegt zij: “Er wordt al heel lang gespeculeerd dat er met mij ook wel wat aan de hand zal zijn. Het stoort me. In 1986 werd ik al in een trainingskamp gecontroleerd.”

Op de openingsdag kwamen zeven Nederlandse atleten in actie. Van hen realiseerde Esther Goossens een nieuw nationaal record op de 400 meter: 52,74. Die tijd gaf overigens geen recht op een finaleplaats. Wel bleek er uit dat de 21-jarige atlete uit Linschoten zich bijzonder sterk ontwikkelt. Het oude record stond op haar naam met een tijd van 53,10.

Achthonderd-meterloper Haan, polsstokhoogspringer Looije en achthonderd-meterloopster Jongmans haalden de finales evenmin en verbeterden hun persoonlijke record niet. Robin van Helden plaatste zich op de 1.500 meter wel voor de eindstrijd.

De belangstelling voor het wereldkampioenschap atletiek was op de openingsdag niet erg groot. De nationale trots van de bezoekers werd overigens gestreeld door de overwinning van de Canadees Bruny Surin op de sprint bij de mannen. Surin, vorig jaar bij de Olympische Spelen in Barcelona vierde op de honderd meter, is geboren in Haïti. “Ik heb altijd gehoord, dat ik kon winnen omdat Johnson niet mee mocht doen, maar dat was verkeerd. Ik ben clean en ik wil niet met hem worden vergeleken.”

Overigens worstelt de IAAF (de internationale atletiek-federatie) met alle publiciteit waarin het thema doping centraal staat. Dat is ook het geval met de terugkeer van hardloper Butch Reynolds. De Amerikaan heeft een schadeclaim van 27,3 miljoen dollar op de IAAF ingediend omdat hij zich onterecht geschorst voelde. Een rechtbank in Ohio heeft hem die toegewezen omdat hij veel contracten is misgelopen en zijn goede naam is aangetast. IAAF-voorzitter Primo Nebiolo beschouwt Reynolds echter als een querulant en laat geen gelegenheid voorbij gaan om de zegeningen van de dopingcontroles te prediken. Reynolds gaat ervan uit dat hij in Toronto op het erepodium komt en uit handen van Nebiolo een medaille zal ontvangen.