Britse VN-militairen weg uit moslim-enclave

SARAJEVO, 13 MAART. De elf Britse VN-militairen die werden vastgehouden in Konjevic Polje, een van de door Serviërs belegerde moslim-enclaves in Oost-Bosnië, zijn gisteren veilig teruggekeerd in de Servische stad Banja Koviljaca.

De Britse militairen vormden de begeleiding van een VN-konvooi dat gewonden uit de enclave wilde ophalen, maar de Serviërs wilden alleen vrouwen en kinderen laten gaan. De moslims in de enclave wilden de militairen echter alleen laten vertrekken als alle gewonden, dus ook de mannen, zouden meegenomen worden. Uiteindelijk kon het konvooi bij zijn terugkeer daardoor niemand meenemen. Bovendien moesten de Britten drie voertuigen in het gebied achterlaten.

Tijdens de aanwezigheid van de Britten voerden Servische troepen beschietingen uit op Konjevic Polje, waarbij zes kinderen om het leven kwamen. De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, sloot een staakt-het-vuren ter plaatse uit. “Er bestaat niet zoiets als een locaal staakt-het-vuren. Het is oorlog of vrede.”

De commandant van de VN-troepen in Bosnië, generaal Philippe Morillon, kampt met soortgelijke problemen. Burgers zouden hem verhinderen de stad Srebrenica te verlaten, die geheel ingesloten is door Servische strijders. De Franse generaal was naar de stad gegaan om een onderzoek in te stellen naar berichten dat er elke dag dertig mensen zouden sterven door oorlog en uitputting.

EG-bemiddelaar Lord Owen heeft gisteren gezegd dat de leiders van de moslims, de Kroaten en de Serviërs in Bosnië volgende week naar New York zullen komen om de besprekingen voort te zetten over een vredesakkoord. Owen had van de Bosnische president Izetbegovic de verzekering gekregen dat hij zou komen. Volgens Fred Eckhard, de woordvoerder van de bemiddelaars Vance en Owen, is het feit dat ook de leider van de Serviërs in Bosnië, Radovan Karadzic, bereid is aan het overleg deel te nemen een rechtstreeks gevolg van de besprekingen in Parijs tussen Vance en Owen en de Servische president Slobodan Milosevic.

Daarbij zou ook de toezegging van president Mitterrand aan Milosevic een rol hebben gespeeld dat Frankrijk zijn uiterste best zal doen de sancties tegen Servië en Montenegro op te heffen als hij steun geeft aan het vredesplan voor Bosnië. Garantie dat er nu volgende week handtekeningen komen onder een vredesakkoord zijn er niet, maar kringen rond Vance en Owen toonden zich toch weer wat optimistisch. Over de loop van de in het voorliggende plan getrokken grenzen in Bosnië zijn de partijen het nog verre van eens. In Sarajevo werd geprobeerd het parlement bijeen te krijgen om over het vredesplan te spreken, aangezien het tien man tellende presidentiële raad het niet eens kon worden over een ja of nee tegen ondertekening van het plan. (Reuter, AP)