Actie ex-werknemers DAF voor sociaal plan

EINDHOVEN, 13 MAART. Negen ontslagen medewerkers van DAF in Eindhoven hebben een comité opgericht met de bedoeling alsnog een sociaal plan af te dwingen. Het comité gaat in de komende dagen handtekeningen verzamelen onder collega's die eveneens zijn ontslagen. Ze werden geïnspireerd door acties van voormalige DAF-medewerkers in het Belgische Westerlo, die deze week het bedrijf blokkeerden om te bereiken dat ze alsnog in dienst worden genomen of in ieder geval een afvloeiingsregeling krijgen.

Volgens een van de initiatiefnemers, de 54-jarige P. Plugers uit Eindhoven, zijn blokkades zoals in Westerlo niet voorzien, want, zo zegt hij, “de collega's die mochten blijven, dragen geen schuld aan onze situatie”. Plugers, die 39,5 jaar bij DAF werkte - het laatst als kwaliteitscontroleur - liep door zijn ontslag niet alleen de gunstige SUM-regeling mis, waarvoor hij in september aanstaande in aanmerking zou zijn gekomen, maar ook de uitkering van twee maanden salaris, die hij bij zijn 40-jarig jubileum zou hebben ontvangen. “We hopen”, aldus Plugers, “dat een groot aantal lotgenoten zich bij ons zal aansluiten”.

Bij DAF in Eindhoven verdwenen 2500 van de 5000 arbeidsplaatsen. Het comité zal de oud-werknemers maandag opzoeken bij het speciale bemiddelingsbureau van het Arbeidsbureau in Eindhoven. Het hoopt dat door wat wordt genoemd een beïnvloeding van de publieke opinie er toch nog wat voor hun zal worden gedaan. “Minister De Vries van Sociale zaken heeft weliswaar gezegd dat hij om geen precedenten te scheppen niets voor ons kon doen, maar mij lijkt”, aldus Plugers, “dat er met deze wijze van mensen ontslaan zonder ook maar een vorm van tegemoetkoming, al genoeg precedent is.” Volgens Plugers zou een afvloeiingsregeling gefinancierd kunnen worden uit de winstdelingsregeling waarvan na het faillissement van het oude DAF nog 80 procent over zou zijn.