Senaat akkoord met Reno als minister van justitie

WASHINGTON, 12 MAART. De Amerikaanse Senaat is gisteren unaniem akkoord gegaan met de benoeming van Janet Reno tot eerste vrouwelijke minister van justitie van de Verenigde Staten. De 54-jarige Reno is de afgelopen vijftien jaar officier van justitie in Miami geweest. Met haar benoeming heeft president Clinton zeven weken na zijn aantreden zijn kabinet compleet. De eerste twee kandidaten, advocate Zoe Baird en rechter Kimba Wood, moesten zich terugtrekken omdat ze illegale kinderoppassen hadden aangenomen.

Reno die ongetrouwd is en geen kinderen heeft, is de vijfde vrouw in het kabinet. Ze bekleedt daarin een van de zwaarste posten naast buitenlandse zaken, defensie en financiën. Zowel Republikeinse als Democratische senatoren noemden haar na een hoorzitting van twee dagen, die zij zonder problemen doorstond, een “uitstekende keuze” en een “vrouw met karakter”. Tijdens de hoorzitting verklaarde zij de aanpak van gewelddadige misdaad, drugshandel en corruptie als prioriteiten te zien. Van Reno, die ook harder milieucriminaliteit wil bestrijden, worden veel beleidswijzigingen verwacht.

Tot haar eerste taken behoren het onderzoek naar de bomaanslag op het World Trade Center in New York en het oplossen van de gijzeling van de sekte in het Texaanse Waco. Tevens moet zij bezien of FBI-directeur William Sessions in functie kan blijven. Volgens een justitieel rapport heeft Sessions samen met zijn vrouw misbruik gemaakt van zakelijke faciliteiten als een vliegtuig en auto, en de belasting ontdoken. Voorts wil Reno snel de afhandeling van een wet om de vuurwapenhandel te beperken ter hand nemen. (Reuter, AP)