"Ons land verkeert in een moeilijke situatie'

Het Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap verspreidde vandaag een boodschap waarin de Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK) uitleg geeft over het besluit het NPV op te zeggen.

“In ons land is dezer dagen een moeilijke situatie ontstaan, die onze soevereiniteit en de veiligheid van onze staat bedreigd. De Verenigde Staten en de Zuidkoreaanse autoriteiten hebben op uitdagende wijze hun militaire oefening Team Spirit hervat, een oefening voor een nucleaire oorlog tegen de DPRK. In samenhang hiermee hebben functionarissen van het secretariaat van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) en sommige lidstaten op de bijeenkomst van het bestuur van de IAEA, op 25 februari, een resolutie laten aannemen waarin een speciaal onderzoek wordt geëist van onze militaire installaties, die niets met nucleaire activiteiten te maken hebben.

Dit is een inbreuk op de soevereiniteit van de DPRK, een inmenging in onze binnenlandse aangelegenheden en een vijandige daad gericht op het verstikken van ons socialisme. De regering van de DPRK spreekt haar scherpe veroordeling uit van de roekeloze nucleaire oorlogsmachinaties van de Amerikaanse en Zuidkoreaanse autoriteiten tegen het Koreaanse volk en verwerpt beslist de onrechtvaardige resolutie van het bestuur van het IAEA.

Uitgaande van haar anti-nucleaire vredespolitiek ondertekende de regering van de DPRK het Non-proliferatie Verdrag (in 1985, red.) en heeft sindsdien in goed vertrouwen aan alle verlichingen van het NPV voldaan. In de veronderstelling dat de drie staten die aan de basis van het NPV stonden (de Verenigde Staten, de ex-Sovjet-Unie en Groot-Brittannië, red.) geen kernwapens op het Koreaanse schiereiland zouden stationeren noch enige nucleaire bedreiging zouden vormen voor de DPRK ondertekende de regering van de DPRK de "safeguards'-overeenkomst met het IAEA en accepteerde inspecties van het IAEA. Niettemin zijn de Verenigde Staten, in strijd met de verplichtingen van het NPV, onveranderlijk doorgegaan met hun nucleaire bedreiging van de DPRK.''