Noord-Korea stapt uit nucleair verdrag

SEOUL, 12 MAART. Communistisch Noord-Korea heeft vandaag aangekondigd uit het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens, het zogenoemde Non-proliferatie verdrag (NPV) te stappen. Het is de eerste keer dat een land het uit 1968 daterende NPV opzegt.

Het besluit is een protest tegen internationale pogingen om Noord-Korea te dwingen tot het toelaten van inspectieteams die moeten onderzoeken of er in het geheim kernwapens worden geproduceerd, zoals verscheidene internationale atoomdeskundigen vermoeden.

In een verklaring die werd gepubliceerd door het Koreaanse Centraal Nieuwsagentschap zegt de regering dat “terugtrekking uit het Non-proliferatieverdrag onvermijdelijk was om de Noordkoreaanse belangen te beschermen”. Ze noemt het “een gerechtvaardigde zelfverdedigingsmaatregel tegen de kernoorlogmanoeuvres van de Verenigde Staten en de onjuiste acties van sommige functionarissen van het Atoomenergie Agentschap (IAEA)” tegen Noord-Korea.

“Ons principiële standpunt blijft onveranderd totdat de Verenigde Staten stoppen met hun kerndreiging en het IAEA-secretariaat terugkeert naar zijn principe van onafhankelijkheid en onpartijdigheid”, aldus de verklaring. Het Non-proliferatieverdrag kwam tot stand op 1 juli 1968 op initiatief van de VS, de toenmalige Sovjet-Unie en Groot-Brittannië.

Noord-Korea, dat in 1985 zijn handtekening zette onder het NPV, wordt er al jaren van verdacht in strijd daarmee alsnog bezig te zijn met het ontwikkelen van kernwapens. Pyongyang zegt alleen voor vreedzame doeleinden nucleaire proeven te doen.

Noord-Korea kondigde dinsdag al een kunstmatige staat van oorlog af “om een mogelijke Amerikaans-Zuidkoreaanse aanval af te slaan”. Opperbevelhebber van de Noordkoreaanse strijdkrachten Kim Jong Il, de zoon van de "grote leider' Kim Il Sung, riep de uitzonderingstoestand uit voor het hele land. De mobilisatie was een reactie op de operatie “Team Spirit 93”, de jaarlijkse gezamenlijke oefening van het Zuidkoreaanse en Amerikaanse leger.

Volgens het Noordkoreaanse regime kan ieder moment een oorlog uitbreken “die is ontketend door de Amerikaanse imperialisten en het Zuidkoraanse marionettenbewind”. “Team Spirit” is in de ogen van Pyongyang een oefening voor een kernoorlog. Washington en Seoul heben steeds gezegd dat de oefeningen een puur defensief karakter dragen.