Mubarak dreigt Soedan met actie

KAIRO, 12 MAART. De Egyptische president Hosni Mubarak heeft Soedan gisteren gedreigd met onmiddellijke militaire actie indien de regering in Khartoum Iran toestemming geeft voor het stationeren van marineschepen in Soedanese havens.

Woensdag had Mubarak tijdens een besloten vergadering van de regering onthuld dat Egypte over informatie beschikt dat Iran van plan is marineschepen in Port Sudan, de belangrijkste Soedanese havenstad, te stationeren. De president zei dit te beschouwen als een bedreiging voor de Egyptische veiligheid.

“Ik zal niet slap zijn bij het reageren op een bedreiging van die veiligheid”, zo werd Mubarak later geciteerd door Egyptische kranten, waarnaar informatie van de kabinetszitting was uitgelekt. “Ik zei dat ik (de marineschepen) onmiddellijk zal aanvallen”, zo voegde Mubarak er aan toe. Een woordvoerder bevestigde later de uitlatingen van de president.

Een marine-basis in Port Sudan zou voor Iran de eerste in het buitenland zijn. Iran zou hierdoor invloed kunnen uitoefenen in de Rode Zee, een strategisch belangrijke zone in het Midden-Oosten. Iran heeft het afgelopen jaar aanzienlijk in zijn marine geïnvesteerd en onder andere een Russische onderzeeër van de Kilo-klasse aangeschaft. Het heeft nog twee boten van dit type in bestelling.

De betrekkingen tussen Egypte en Iran zijn al geruime tijd gespannen. Mubarak heeft Iran er herhaaldelijk van beschuldigd onrust te stoken in Egypte en de fundamentalisten aan te moedigen tot nieuwe aanslagen. Ook Egypte's betrekkingen met Soedan laten zeer te wensen over.

Het Soedanese bewind daarentegen, dat zeer sympathiek staat tegenover het fundamentalisme naar Iraans model, onderhoudt uitgesproken vriendelijke betrekkingen met Teheran. Khartoum is er ook herhaaldelijk van beschuldigd militante moslims die elders in het Midden-Oosten worden gezocht in verband met aanslagen onderdak te hebben geboden.

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken, Herman Cohen, bevestigde gisteren voor leden van het Huis van Afgevaardigden dat Washington zich zorgen maakt over de betrokkenheid van Soedan bij het terrorisme. “Khartoum herbergt bekende terroristen en terroristische organisaties zoals Hezbollah, Hamas, Palestijnse Islamitische Jihad. Het onderhoudt betrekkingen met Libië en Irak. (...) Nog verontrustender, de activiteiten van de Iraniërs zijn toegenomen sinds het bezoek van president Rafsanjani in december 1991”, aldus Cohen. Volgens hem bevinden zich ook Wachters van de Iraanse Revolutie in Soedan en werken deze samen met “extremisten” in Noord-Afrika. (AP, AFP)