Moslims in enclave willen VN-soldaten niet laten gaan

SARAJEVO, 12 MAART. Enkele Britse VN-militairen worden sinds gisteren vastgehouden in Konjevic Polje, een van de door de Serviërs belegerde moslim-enclaves in Oost-Bosnië. De inwoners eisen de evacuatie van alle gewonden uit de stad - een eis waaraan het Britse VN-konvooi niet kan voldoen.

Er speelden zich gisteren in Konjevic Polje dramatische taferelen af nadat het konvooi er eindelijk - na drie dagen van moeizame onderhandelingen met de Serviërs die Konjevic Polje omsingelen en belegeren - in was geslaagd de stad te bereiken. Met de Serviërs was afgesproken dat niet meer dan 75 gewonden uit Konjevic Polje zouden mogen worden geëvacueerd en dat het uitsluitend om vrouwen en kinderen zou mogen gaan. De ingesloten burgers van Konjevic Polje wilden daar evenwel niets van weten: zij eisten dat het VN-konvooi alle gewonden zou evacueren; als dat niet zou kunnen, zou er niemand meegaan. Tussen tweeduizend en zesduizend burgers omsingelden het konvooi, gingen op de pantserwagens zitten, legden balen hooi rond de voertuigen en staken die in brand om te verhinderen dat het VN-personeel zou vertrekken.

De meeste bij de missie betrokken VN-mensen slaagden er niettemin in uit Konjevic Polje weg te komen en naar Mali Zvornik aan de Bosnisch-Joegoslavische grens terug te keren. Ze zeiden niet in staat te zijn geweest hun missie uit te voeren; de sfeer in Konjevic Polje was “vijandig” geweest, maar ze hadden zich niet werkelijk bedreigd gevoeld. Twee VN-pantserwagens bleven gisteren in Konjevic Polje achter, samen met enkele Britse VN-soldaten en enkele waarnemers van de VN.

Het VN-personeel vertelde in Mali Zvornik dat de inwoners van de stad ten einde raad zijn na de maandenlange belegering door de Serviërs. Vrouwen knielden op de weg om het vertrek van de pantserwagens te verhinderen, meisjes vielen op hun knieën voor de soldaten. “Het was verschrikkelijk. Mensen braken in tranen uit. Ik heb nog nooit zoveel mensen gezien die voortdurend met het besef leven dat ze morgen dood zijn,” zei een Belgische arts. Elke dag sterven in Konjevic Polje twintig mensen als gevolg van de bombardementen. De komst van het VN-konvooi heeft de angst zelfs nog vergroot, omdat de moslims nu represailles van de Serviërs vrezen. “Ik heb de indruk dat de Serviërs de belegering beu zijn en met de enclave willen afrekenen. Dat is ook de indruk van de inwoners,” aldus de arts. Hij had in de stad rond honderd gewonden gezien, van wie er veertig dringend zouden moeten worden geëvacueerd, maar meende dat elders in de stad nog zeker evenveel gewonden lagen.

Gisteren zijn uit Konjevic Polje geen gewonden geëvacueerd, ook niet de vrouwen en kinderen wier evacuatie door de Serviërs was toegestaan. De Serviërs hadden een bus beloofd om de gewonden te vervoeren, maar die was gisteren niet in de stad verschenen.

Eerder gisteren bereikte een team van Artsen zonder Grenzen een andere belegerde moslim-enclave, Srebrenica. De artsen hadden echter het grootste deel van hun medische voorraden en uitrusting onderweg aan de Serviërs moeten afgeven. Van een ander konvooi op weg naar Srebrenica, bestaande uit elf vrachtwagens, werd gisteren maar één vrachtwagen door de Bosnische Serviërs tot Bosnië toegelaten, en dit ene voertuig strandde al na korte tijd op een landmijn. Een derde konvooi is onder leiding van de commandant van de VN-troepen in Bosnië, de Franse general Morillon, eveneens op weg naar Srebrenica. Het Joegoslavische persbureau Tanjug meldde dat hij de enclave heeft bereikt, maar dit is nog niet bevestigd. (Reuter, AP, AFP)