Israeliërs opgeschrikt door nieuwe steekpartijen

TEL AVIV, 12 MAART. Terwijl premier Rabin vannacht naar Washington is gevlogen voor belangrijke besprekingen met president Clinton over het vredesproces, houden de moorden op joden in Israel en de bezette gebieden aan.

Volgens radio Israel is vanmorgen vroeg een joodse vrouw in het Katif-district in de Gaza-strook met messteken in de hals en bijlslagen op het hoofd gedood. Zij vervoerde Palestijnse arbeiders in een mini-bus naar een joodse nederzetting in Gaza. Deze nieuw moord, na de reeks Palestijnse aanslagen op joden van de afgelopen weken, is als een schok door Israel gegaan.

Gisteren deden zich steekpartijen voor in Rehovoth en in Nazareth en werd er volgens ooggetuigen op een Israelische bus in de Gaza-strook geschoten. Vandaag volgt de Israelische bevolking vooral via de radio uitvoerige berichtgeving over een groots door het leger en politie opgezette speurtocht naar een begin deze week nabij Jeruzalem verdwenen soldaat. Aangezien enkele bezittingen van hem zijn gevonden wordt verondersteld dat de soldaat door Palestijnen is ontvoerd.

Het dagelijks nieuws over Palestijnse aanslagen tegen Israeliërs knaagt aan het Israelische zelfvertrouwen. Een gevoel dat het met de binnenlandse veiligheid mis is maakt zich van de mensen meester. Israeliërs lopen nu met een boogje om Palestijnse straatvegers in de straten van Tel Aviv heen. Moeders klagen dat ze hun kinderen niet op straat durven laten spelen.

Volgens Yaacov Terner, hoofd van het Israelische politiekorps, moet de politie met tegen de 3.000 agenten worden uitgebreid. Wegens de zich snel ontwikkelende angst-psychose onder de Israeliërs heeft Terner vanmorgen scherpere controle van auto's met nummerborden uit de bezette gebieden in Israel aangekondigd.

“We kunnen het zo niet langer volhouden”, riep Avraham Shapiro, van de verenigde Thora-partij gisteren in de knesseth uit. “Israel is de enige plaats ter wereld waar joden worden vermoord omdat ze joden zijn. Ondanks het anti-semitisme gebeurt dat niet in Duitsland. Ik stel voor dat de knesseth een maand in spoedzitting bijeenkomt totdat beslissingen worden genomen om de terreur te bestrijden”.