IAEA: vertrek N-Korea uit verdrag is "ernstig'

TOKIO/WENEN, 12 MAART. Het Noordkoreaanse besluit om uit het Non-proliferatie Verdrag (NPV), dat verspreiding van kernwapens tegengaat, te treden is “ernstig”. Dat heeft een woordvoerder van het Internationale Atoomenergie-agentschap (IAEA) in Wenen vandaag gezegd.

Pyongyang loopt de kans dat de Verenigde Naties sancties afkondigen. Het IAEA, een organisatie van de Verenigde Naties, heeft zelf geen bevoegdheden om lidstaten te dwingen tegemoet te komen aan haar eisen, maar conflicten kunnen worden voorgelegd aan de Veiligheidsraad.

Het streng orthodoxe Noord-Korea kondigde vandaag aan zich terug te trekken uit het Non-proliferatie Verdrag. Het besluit is een protest tegen internationale pogingen om Noord-Korea te dwingen tot het toelaten van inspectieteams die moeten onderzoeken of er in het geheim aan kernwapens wordt gewerkt.

Een ultimatum, in februari, door het bestuur van het IAEA viel slecht bij Pyongyang. Het agentschap gaf Noord-Korea toen tot eind maart de tijd om internationale inspectie toe te laten, zonder overigens de repercussies bij een weigering te noemen. Noord-Korea ontkent dat het plannen voor ontwikkeling en het produceren van kernwapens heeft en zegt dat de twee verdachte plaatsen die het IAEA wil inspecteren niet-nucleaire militaire installaties zijn. Noord-Korea meent dat de VS via het atoomagentschap deze plekken willen bekijken om zo achter Noord-Korea's militaire geheimen te komen.

De zegsman van de IAEA zei dat de internationale gemeenschap zich nu moet beraden over de gevolgen. Het is voor het eerst dat een ondertekenaar het verdrag opzegt. “Het is een ernstige stap die Noord-Korea zet”. Volgens de VN-organisatie moet Pyongyang een van drie oorspronkelijke opstellers van het het verdrag: de Verenigde Staten, Rusland of Groot-Brittannië, officieel op de hoogte stellen.

De buurlanden van Noord-Korea hebben onthutst gereageerd op de aankondiging uit Pyongyang. Zuid-Korea sprak over een “onverwachte klap voor de pogingen tot détente”. Noord-Korea zou zich ermee nog verder verwijderen van de wereldgemeenschap. Premier Kiichi Miyazawa van Japan zei “verbijsterd” te zijn. De Japanse radio maakte bekend dat zijn uitzendingen in het Koreaans vandaag voor het eerst werden gestoord, net als de uitzendingen van het Zuidkoreaanse station KBS. “Pyongyang wil niet dat de bevolking weet dat zij het verdrag hebben verlaten”, zo zei een woordvoerder.

“Ons principiële standpunt blijft onveranderd totdat de VS stoppen met hun atoomdreiging en het IAEA-secretariaat terugkeert naar het principe van onafhankelijkheid en onpartijdigheid”, aldus de verklaring. (Ap, Reuter)