Groei van de Japanse economie in 1992 afgenomen tot 1,5 procent; Resultaat in vierde kwartaal 0,1 procent toegenomen

TOKIO, 12 MAART. De Japanse economie is in het laatste kwartaal van 1992 met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Over heel 1992 groeide het bruto nationale produkt met 1,5 procent, een aanzienlijke vermindering vergeleken met voorgaande jaren. In 1991 groeide de economie met 4,1 procent en in 1990 met 5,2 procent.

Het resultaat van het vierde kwartaal was iets beter dan dat van de twee voorgaande kwartalen. In het tweede kwartaal was de groei tot stilstand gekomen (0 procent) en in het derde kwartaal kromp de economie met 0,6 procent, in beide gevallen eveneens ten opzichte van voorgaande kwartalen.

Volgens het Japanse planbureau, dat het groeicijfer vandaag bekendmaakte, is de vermindering van de economische groei in 1992 vooral te wijten aan de daling van de investeringen met vier procent in dit jaar.

De cijfers over de laatste drie kwartalen van 1992, die tevens de eerste drie kwartalen zijn van het lopende begrotingsjaar dat eindigt op 31 maart, betekenen dat de officiële groeidoelstelling van 1,6 procent voor dit begrotingsjaar waarschijnlijk niet wordt gehaald. “Het ziet er somber uit”, aldus een topman van het planbureau vandaag op een persconferentie in Tokio.

De regering had de officiële doelstelling al verlaagd van 3,5 naar 1,6 procent, ondanks een ongekend groot oppep-pakket van 150 miljard gulden en een aantal renteverlagingen door de centrale bank. Voor het nieuwe begrotingsjaar, dat begint op 1 april, mikt de regering op een groei van 3,3 procent. Volgens het planbureau is het nog te vroeg om te zeggen of deze doelstelling haalbaar is.

In de regerende Liberaal-Democratische Partij wordt momenteel gewerkt aan een nieuw stimuleringsplan, dat wellicht het vorige nog overtreft. Het zou volgende maand worden gepubliceerd, vlak voor het bezoek dat premier Kiichi Miyazawa half april aan president Clinton brengt.