Franse veiligheidsagenten tapten tientallen telefoons af

PARIJS, 12 MAART. Franse veiligheidsagenten van president Mitterand tapten tussen 1983 en 1986 waarschijnlijk tientallen telefoons af, waaronder die van een aantal bekende personen, zo meldt vandaag de Franse krant Libération. De krant schrijft over documenten te beschikken, waarin om 114 aftappingen wordt verzocht. Wapenhandel, terroristische contacten en gevaar voor de presidentiële veiligheid, worden als redenen voor het afluisteren opgegeven.

Vorige week kwam Libération al met berichten dat Mitterands persoonlijke veiligheidsdienst tussen december 1985 en februari 1986 telefoongesprekken afluisterde van Edwy Plenel, een onderzoeksjournalist van Le Monde. Plenel werkte destijds aan een verhaal over de veiligheidsdienst. Volgens Libération is er geen bewijs dat de meer dan honderd personen die in het document genoemd worden allemaal zijn afgeluisterd. Het grote aantal verzoeken om aftappingen staat echter lijnrecht tegenover de regeringsverklaring dat het afluisteren van Plenel een incident is. Tot de prominente personen die op de lijst staan behoren onder andere de actrice Carole Bouquet, de schrijver Jean-Edern Hallier, de politicus Francois Froment-Meurice en de advocaat Antoine Comte, die van terrorisme verdachte Ieren verdedigde, wiens arrestatie later een vergissing bleek te zijn.

De Franse regering heeft nog niet op de recente onthullingen gereageerd. Premier Bérégovoy, die in een reactie het illegaal afluisteren van telefoons veroordeelde, heeft vorige week naar aanleiding van het geval Plenel een onderzoek ingelast. Afluisteren is in Frankrijk doorgaans alleen toegestaan als de afgeluisterden worden verdacht van een misdaad. Sluitende wetgeving daarover is er pas sinds 1991. (Reuter)