Forbo wil afgesproken hoger loon niet betalen

ROTTERDAM, 12 MAART. Linoleumfabriek Forbo in Krommenie wil de tweejarige collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) die het bedrijf vorig jaar heeft afgesloten, openbreken. Forbo zegt de afgesproken loonsverhoging van 4,5 procent niet te kunnen betalen.

De Industriebond FNV heeft het bedrijf al laten weten niet in te stemmen met een aanpassing van de CAO. De leden van de FNV-bond spraken zich uit tegen een ingreep in de gemaakte afspraken. Bij Forbo werken 900 mensen.

Forbo zegt de loonsverhoging van 4,5 procent voor 1993 niet te kunnen betalen omdat het bedrijf met “onverwachte ontwikkelingen” kampt. Vooral de devaluatie van de Zweedse kroon vorig jaar september zou het bedrijf hebben getroffen. Daardoor daalde de export naar Scandinavië, een belangrijke afzetmarkt voor de linoleumfabriek. Volgens directeur personeelszaken H. Swüste heeft de loonsverhoging een negatieve uitwerking op de werkgelegenheid.

De vakbonden zetten hun overleg met de directie van Forbo volgende week voort. Dan zullen beide partijen bespreken in hoeverre het bedrijf wil snijden in de contractueel vastgelegde loonsverhoging. Ook zullen Forbo en de vakbonden de aanvulling van de verlaagde WAO-uitkeringen bespreken. De bonden wensen nog tijdens de lopende CAO collectieve reparatie van het zogeheten "WAO-gat', maar de directie is hier tegen.