Filmfestival in zes ziekenhuizen

NIJMEGEN, 12 MAART. Zes Nederlandse ziekenhuizen organiseren in mei en juni het Eerste Ziekenhuis Filmfestival. Het festival begint in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, waar het idee is ontstaan om de officiële opening van de nieuwe behuizing te vieren.

De films zijn uitgekozen door de ziekenhuizen, maar draaien in de filmhuizen. In het programma, dat overal min of meer gelijk is, komen niet alleen aspecten als werkdruk, bezuinigingen en de plaats van de patiënt in het systeem aan de orde. Temidden van serieuze rolprenten en documentaires is ook plaats voor horrorfilms als Dr. Jekyll en Mr. Hyde, voor een serie als Medisch Centrum West en voor lachfilms als Brittannia Hospital en een paar kinderfilms.

Verschillende ziekenhuizen en filmhuizen organiseren ook nevenactiviteiten. In Nijmegen is er bij voorbeeld een discussie met de acteurs van Medisch Centrum West over het werkelijkheidsgehalte van deze serie. Verder zal Cherry Duyns, die in het programma zit met zijn documentaire over het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, op verschillende plaatsen lezingen verzorgen.

Behalve het Canisius en filmhuis Cinemariënburg in Nijmegen werken mee: het VU-ziekenhuis en de Melkweg in Amsterdam, het St. Jozef in Veldhoven met Plaza Futura in Eindhoven, het St. Jansdal met de Filmkring Noord-West Veluwe in Harderwijk, Ziekenhuis Eemland met Filmtheater De Lieve Vrouw in Amerfsoort en de Deventer Ziekenhuizen met het Filmhuis Roggestraat.