Deel personeel DAF wellicht terug

EINDHOVEN, 12 MAART. Woensdag wordt beslist of DAF weer een gedeelte van het ontslagen personeel moet aannemen. Het gaat niet om grote aantallen mensen, maar na overleg tussen de bonden en de directie van DAF is gebleken dat er nogal onzorgvuldig is gehandeld met de selectie van personeel voor het nieuwe DAF waardoor een aantal afdelingen niet optimaal functioneert.

Op sommige afdelingen is de verhouding tussen het aantal chefs en gewone werknemers uit balans. Bestuurder Anthonis van de Industriebond FNV bevestigt dat er alarmerende verhalen zijn binnengekomen over afdelingen bij DAF Trucks waar vroeger vijf bazen op een totaal van dertig werknemers werkzaam waren, waarbij in de nieuwe opzet vier chefs zijn teruggekeerd en slechts twee gewone werknemers. “We hebben een gesprek gehad met de directie over de gehele organisatiestructuur en over een aantal individuele gevallen. Het ligt in de bedoeling dat we maandag het organistieschema van de directie krijgen. Dat kunnen we dan vergelijken met onze eigen bevindingen en woensdag praten we dan verder.”

Niettemin hebben de vakbonden al een aantal correcties aangebracht. De eerste lijsten die DAF bekend maakte van werknemers die bij het bedrijf mochten terugkeren bevatten veel controllers en een personeelafdeling die overbezet was. Na overleg is dat tot normale proporties teruggebracht. Hoewel het uitgesloten is dat van de nieuw aangenomen werknemers weer een aantal wordt ontslagen. Daarom concentreert de FNV zich op ontslagen werknemers die wegens de onmisbaarheid voor het bedrijf eventueel weer kunnen worden aangenomen.