CS essay; De esthetiek van het geweld

Geweld en agressie zijn in de kunst altijd aanwezig geweest. De fascinatie van filmers, schrijvers, rapmuzikanten en andere kunstenaars voor het bloederige en het moorddadige past in een lange traditie.

Geweld heeft kennelijk een esthetische waarde. Maar waarin schuilt die waarde? Wat is de schoonheid van het wrede, het aantrekkelijke van het gewelddadige in de kunst? Waaruit komt de fixatie van zoveel kunstenaars op fysieke gruwelijkheden voort, en wat voegen die toe aan de kunst?

De redactie van het Cultureel Supplement, die sinds 1972 jaarlijks een essay-prijsvraag organiseert, nodigt u dit jaar uit te schrijven over het thema De Esthetiek van het Geweld. Het essay mag niet langer zijn dan 2000 woorden en het mag niet eerder zijn verschenen in boek, tijdschrift of krant. Een jury, bestaande uit Max van Rooy, Joyce Roodnat, Marjoleine de Vos en Juurd Eijsvoogel, zal de inzendingen beoordelen. Het winnende essay wordt gepubliceerd in het Cultureel Supplement; de auteur ontvangt een prijs van 1000 gulden.

Inzendingen niet later dan 15 april sturen aan: NRC Handelsblad, Cultureel Supplement, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam, onder vermelding CS-essay.