Belgisch Kamerlid gewond aangetroffen

BRUSSEL, 12 MAART. Nieuwe raadsels in de affaire André Cools, de Luikse socialistische voorman die anderhalf jaar geleden werd vermoord: het Kamerlid Alain van der Biest blijkt eerder deze week zwaar gewond te zijn aangetroffen op straat bij zijn huis. Van der Biests parlementaire onschendbaarheid werd vorig jaar opgeheven om hem te kunnen ondervragen over een aantal zwendelzaken die mogelijk verband houden met de moord op Cools. Of hij het slachtoffer is geworden van een aanslag is nog niet duidelijk.

Het nieuws over Van der Biest, die in levensgevaar zou verkeren, zorgde gisteren voor grote consternatie in het Belgische parlement. Eerder op de dag had het Kamerlid Jean-Pierre van Rossem daar al voor opschudding gezorgd door te beweren dat Cools vermoord is door de Israelische geheime dienst Mossad.

Van Rossem, die doorgaans niet opvalt door een serieuze inbreng, legde een verband tussen de omstreden aanschaf van Italiaanse Augusta-helikopters door het Belgische leger in 1988 en het betalen van smeergelden aan politici uit het Luikse socialistische milieu - waarnaar op dit ogenblik ook een gerechtelijk onderzoek loopt. Volgens Van Rossem zou het beloofde smeergeld onderweg zijn blijven hangen op een bankrekening in Costa Rica, en zou een woedende Cools daarop hebben gedreigd de zaak naar buiten te brengen. Dat zou de bij de affaire betrokken Israelische zakenlieden en wapenbedrijven ertoe hebben gebracht Cools het zwijgen op te leggen.

De 49-jarige socialist Van der Biest is zowel nationaal minister als gewestelijk Waals minister geweest. Sinds 1977 is hij lid van de Kamer en daarnaast is hij burgemeester van een voorstad van Luik. Vorig jaar zomer beschuldigde een Italiaan met de naam Todarello Van der Biest ervan opdrachtgever te zijn geweest van de moord op Cools. Maar die beschuldiging is nooit hard gemaakt, en afgelopen januari verklaarde Todarello zelf dat hij Van der Biest vals had beschuldigd.

Van der Biest verloor afgelopen oktober wel zijn parlementaire onschendbaarheid opdat hij kon worden vervolgd in een aantal andere zaken. Daarbij ging het om diefstal van grote pakketten aandelen op het vliegveld van Zaventem en om dubieuze contacten tussen zijn kabinet, toen hij nog Waals minister was, en enkele bedrijven. Maar hij is nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

De gerechtelijke naspeuringen hebben tot grote commotie geleid in kringen van de Luikse socialistische partij, die het in de stad voor het zeggen heeft. Er werden huiszoekingen verricht bij een aantal politici en bestuurders. De laatste weken is daarbij het accent komen te liggen op de affaire rond de aanschaf van de Augusta-helikopters.

Van der Biest leek intussen te werken aan zijn come-back. Onlangs kwam hij zeer uitgebreid aan het woord in een filmportret dat werd uitgezonden op de Franstalige televisie onder de titel "La Grâce perdue d'Alain Van der Biest'. Daarin waste hij zijn handen in onschuld, maar uitte hij ook een nauwelijks verholen dreigement: hij had zijn kennis over het reilen en zeilen bij de Luikse PS op een cassettebandje ingesproken en dat aan twee vrienden toevertrouwd. Als ik schielijk kom te overlijden, dan zal die kennis alsnog openbaar worden gemaakt, aldus de boodschap van Van der Biest, die momenteel buiten bewustzijn is.

    • Wim Brummelman