Automatiseringsproject Londense beurs mislukt

ROTTERDAM, 12 MAART. De Londense effectenbeurs heeft gisteren besloten te stoppen met het ambitieuze automatiseringsproject Taurus. De mislukking van het project, waar de afgelopen jaren naar schatting 400 miljoen pond (ruim één miljard) in is gestoken, betekent een zware klap voor de positie van Londen als internationaal financieel centrum.

De mislukking van het Taurus-project heeft overigens geen directe gevolgen voor de concurrentiepositie van de Amsterdamse beurs die de afgelopen jaren veel aandelenhandel naar Londen zag verdwijen. De Londense schermenbeurs Seaq International, waar de handel in Europese aandelen plaatsvindt, maakt gebruik van een apart systeem voor de afwikkeling van transacties.

Taurus (een afkorting van Transfer and Automated Registration of Uncertified Stock) had moeten zorgen voor automatisering van de overdracht van het eigendom van effecten, waardoor de huidige papierwinkel overbodig zou worden. In tegenstelling tot Amsterdam zijn aandelen in Londen op naam gesteld, waardoor de afwikkeling veel complexer wordt.

Afwikkeling van transacties zou na voltooiing van Taurus nog maar enkele dagen duren. Nu kan dat oplopen tot drie weken. In Amsterdam is dat nu al enkele dagen. Een verschil met Amsterdam is ook dat ieder effectenhuis zijn eigen systeem voor afwikkeling hanteert.

Met het Taurus-project werd in 1988 begonnen. Het was al langer duidelijk dat er grote problemen waren. Het besluit om te stoppen werd genomen nadat bij een onderzoek van de beurs en het adviesbureau Coopers & Lybrand was gebleken dat het tenminste vijftien maanden zou vergen om de onvolkomenheden te corrigeren. Dat zou hebben betekend dat Taurus pas over twee tot drie jaar zou kunnen functioneren, zo liet het beursbestuur gisteren weten.

Beursvoorzitter Andrew Hugh Smith verklaarde dat het besluit is genomen “met grote spijt”. Maar gezien de kosten die gemoeid zouden zijn met het verkrijgen van een betrouwbaar systeem was het volgens hem niet te rechtvaardigen door te gaan. Smith stelde vast dat Taurus vanaf het begin een compromis was van vele commerciële belangen.

De beurs heeft nu de Bank of England gevraagd te zoeken naar een alternatief voor Taurus. De centrale bank heeft daartoe een werkgroep geformeerd die vóór eind juni aanbevelingen moet doen.

Beursdirecteur Peter Rawlins is naar aanleiding van het fiasco afgetreden. Hij kwam pas twee jaar na het begin van het project in functie, maar heeft zich de afgelopen drie jaar zeer sterk gemaakt voor Taurus. De ondergang van het project heeft ook 220 beursmedewerkers hun baan gekost. Bovendien zijn contracten opgezegd met 130 mensen die speciaal waren ingehuurd.

De Britse bankiersvereniging liet in een reactie weten dat de geloofwaardigheid van Londen als internationale effectenmarkt op het spel staat en dat er dringend een ander systeem moet komen. Volgens de vereniging hebben de banken 30 à 40 miljoen pond in Taurus gestoken. De beurs zelf heeft 75 miljoen pond (200 miljoen gulden ) uitgegeven en uit de rest van de financiële wereld (onder andere effectenhuizen) kwam naar schatting een kleine 300 miljoen pond. De verwachting is dat het afblazen van Taurus nu zal leiden tot schadeclaims van ondermeer pensioenfondsen die miljoenen ponden in het project hebben gestoken.