20 miljard dollar tot 1997; Clinton: forse steun conversie defensiebranche

BALTIMORE, 12 MAART. De Amerikaanse regering wil de komende vijf jaar 20 miljard dollar uittrekken om de economische pijn van de bezuinigingen in de defensie-industrie te verlichten. Door de bezuinigingen zullen 2 miljoen mensen hun baan verliezen.

Dit heeft president Clinton gisteren gezegd tijdens een bezoek aan het bedrijf Westinghouse (onder andere elektronica) in Baltimore. De onderneming is op succesvolle wijze bezig met de overschakeling van militaire projecten op een civiel programma. Leverde het bedrijf voorheen F-16's en radarinstallaties voor duikboten, nu is Westinghouse bezig met de ontwikkeling van elektrische auto's en surveillance-vliegtuigen. Het bedrijf moest onlangs 4.500 werknemers ontslaan.

De mededeling komt aan de vooravond van de aankondiging van de sluiting van naar schatting derig militaire bases. “'s Werelds beste producenten van zwaarden kunnen en zullen 's werelds beste producenten van ploegscharen worden”, zo zei Clinton.

Gene Sperling, economisch medewerker van Clinton, zei dat dit jaar 1,7 miljard dollar zal worden uitgegeven voor de conversie van de militaire industrie. Daarin zit ook de 1,4 miljard dollar die de regering-Bush voor dat doel had uitgetrokken, maar nooit heeft uitgegeven. De huidige regering zal, volgens Sperling, tevens 300 miljoen dollar uit andere projecten halen en besteden aan de opvang van de economische gevolgen van de bezuinigingen in de defensie-industrie. Het geld zal onder meer worden besteed aan omscholing, leningen voor regio's die zwaar worden getroffen door de sluiting van militaire complexen en premies voor defensie-ondernemingen die produkten ontwikkelen voor civiel gebruik.

Sperling sprak van een “belangrijke verandering in het economisch beleid van de laatste twaalf jaar”. Tot 1997 zal de Amerikaanse regering jaarlijks 5,2 miljard dollar uittrekken voor de conversie. Het totale bedrag voor de komende vier jaar komt daarmee op 20 miljard dollar. “Dit alles zal het verlies aan werkgelegenheid tot een minimum beperken”, aldus Sperling, die het verlies aan banen schat op twee miljoen.

De voorzitter van de nationale commissie voor economische conversie en ontwapening, Greg Bischak, heeft president Clinton lof toegezwaaid voor zijn initiatieven op dit gebied. Bischak had echter ook kritiek op de regering. Volgens hem besteedt het economisch programma voor 1993 te weinig aandacht aan de toekomstplannen voor de te herstuctureren defensie-industrie. (AP, Reuter)