Winst Procordia stijgt ruim 30 pct

De winst van het Zweedse conglomeraat Procordia is vorig jaar met 31 procent gestegen tot 4,87 miljard kroon (1,16 miljard gulden). De omzet steeg met vijf procent tot 40,1 miljard kroon (9,6 miljard gulden). Het dividend wordt met 13 procent verhoogd tot 3,55 kroon per aandeel.

Vooral de farmaceutische activiteiten van Procordia lagen ten grondslag aan de winststijging. Zo zag Kabi-Pharmacie de omzet met 16 procent stijgen tot 13,37 miljard kroon, terwijl de winst met 13 procent steeg. Van deze omzet werd 68 procent geëxporteerd.

Procordia had minder succes met zijn investeringsmaatschappij. Daar daalde de omzet met 13 procent en het bedrijfsresultaat met 44 procent. Topman Jan Ekberg zei bij de presentatie van de jaarcijfers dat hij door de aanhoudende recessie geen verwachting wil uitspreken over de gang van zaken in het lopende jaar.

De Zweedse regering bezit, evenals het Volvo-concern, een belang van 40 procent in Procordia. Vorig jaar wilden Volvo en Procordia fuseren, maar de Zweedse regering weigerde toestemming in verband met de voorgenomen verkoop van haar belang in Procordia.