Winst Gist stijgt 20 procent; Biotechnologieconcern zeer positief gestemd over 1993

ROTTERDAM, 11 MAART. Het biotechnologieconcern Gist-brocades heeft vorig jaar een stijging van de winst uit gewone bedrijfsuitoefening geboekt van bijna twintig procent tot 104 miljoen gulden. De omzet daalde in die periode met 1,5 procent tot 1,56 miljard gulden. Dat heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt.

De netto winst bedroeg vorig jaar 219 miljoen gulden. Daarin was echter een buitengewone bate van 131 miljoen gulden opgenomen, vooral als gevolg van de verkoop door Gist-brocades van de Pharma-divisie aan het Japanse Yamanouchi. Komende maanden verwacht de onderneming een “belangrijke toename” van de winst uit gewone bedrijfsuitoefening te kunnen realiseren. Begin vorig jaar kondigde bestuursvoorzitter ir. H.C. Scheffer al zijn streven aan om eind 1993 op een winst van 120 miljoen gulden uit te komen.

Beleggers reageerden gisteren opgetogen op de cijfers van Gist-brocades. De koers sloot 2,90 gulden hoger op 42,50 gulden, maar deze stijging werd vanmorgen al weer enigszins teniet gedaan. Rond het middaguur stond de koers op 42,10 gulden.

Het bedrijfsresultaat nam in 1992 met 38 procent toe tot 128 miljoen gulden. Deze stijging is volgens Gist-brocades vooral te danken aan een verbetering van de winstmarge op industriële farmaceutische produkten. Ook de acquisitie in 1992 van de Zweedse onderneming Fermenta Products heeft een positieve bijdrage geleverd. De winstgevendheid van de voedingsmiddelen-ingrediënten, de belangrijkste produktgroep van Gist-brocades qua omzet- en winstbijdrage, is volgens de onderneming dank zij efficiëntie-maatregelen verder toegenomen. De resultaten van de tweede belangrijke produktgroep, industriële enzymen, bleven volgens de onderneming “teleurstellend”.

Dat de omzet in 1992 licht is gedaald, wijt Gist-brocades aan de verkoop van een deel van de alcohol- en wijnzuuractiviteiten in Italië. Ook de daling van een aantal valuta in voor Gist-brocades belangrijke afzetgebieden heeft aan de omzetdaling bijgedragen.