Vogelvluchtperspectief

Niets is zo opwindend als laag over een stad vliegen bij helder zicht.

In snel wisselend perspectief wordt elk gebouw, elk huisje ons in drie dimensies aangeboden en tevens krijgen we een overzicht van de plattegrond. Geen betere methode om het uiterlijk van een stad snel en degelijk onder de knie te krijgen als de scheervlucht. Dat is het geheim van de aantrekkelijkheid van vogelvluchtkaarten. En oude vogelvluchtkaarten zijn helemaal onweerstaanbaar omdat daarop naast de drie dimensies nog de vierde van de geschiedenis is te zien.

In het Gemeentearchief in Amsterdam wordt tot 8 april de tentoonstelling 'Vier eeuwen Amsterdamse buurten in kaart' gehouden, een cartografische uitstalling die is gebaseerd op de woon- en verhuisgeschiedenis van elf generaties van één familie, te beginnen in 1588 bij korenkoper Simon Rijckerts. De laatste telg die op de expositie aan de hand van plattegronden, stadsgezichten en kadaster- en burgerlijke standpaperassen wordt voorgesteld is bouwkundig tekenaar Frans Peters die in 1907 de hoofdstad ontrouw werd en Amsterdam-Oost verruilde voor een adres in Muiderberg. De dochter van de tekenaar, Emilie Peters, heeft voor deze orginele tentoonstelling het archeologisch graafwerk verricht.

    • Max van Rooy