SAS zag kans verlies te reduceren

Het verlies voor belastingen van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is vorig jaar gedaald van 1,29 miljard kroon (310 miljoen gulden) tot 743 miljoen kroon (178 miljoen gulden).

De omzet steeg van 32,28 miljard kroon tot 34,39 miljard kroon (8,25 miljard gulden).

Het verlies is in de tweede helft van het vorige jaar ontstaan. Het eerste halfjaar kende SAS nog een winst van 502 miljoen kroon (120 miljoen gulden). Maar toen was al bekend dat het tweede halfjaar zou worden beheerst door scherpe concurrentie en een zwakke internationale economie.

Het bedrijfsresultaat beliep vorig jaar 2,9 miljard kroon (696 miljoen gulden), maar met name valutaverliezen van 1,15 miljard kroon (276 miljoen gulden) tastten dat resultaat aan. SAS verwacht dit jaar een verbetering van de resultaten. De bedrijfskosten werden in 1992 met 16 procent omlaaggebracht. De directie zegt te verwachten dat in de komende jaren een kostenreductie van 20 tot 25 procent te zullen bereiken.

SAS is samen met Austrian Air, Swissair en KLM in onderhandeling om tot een vergaande vorm van samenwerking te komen. De maatschappijen willen zo de felle concurrentie bevechten op de steeds verder geliberaliseerde luchtvaartmarkten. Overcapaciteit en een prijzenslag met steeds krapper wordende marges bepalen daar het beeld.