Rodney King weerspreekt zichzelf

LOS ANGELES, 11 MAART. Rodney King, die in maart 1991 door vier politiemannen werd mishandeld bij een arrestatie, heeft tijdens een nieuw proces tegenstrijdige verklaringen afgelegd over vermeende racistische uitlatingen van de agenten. King, wiens geruchtmakende aanhouding werd geregistreerd door een amateurfilmer, verscheen dinsdag en woensdag voor het eerst als getuige ter zitting.

Dat was niet gebeurd bij het vorige proces, dat leidde tot vrijspraak van de agenten en gevolgd werd door dagenlange rassenrellen in Los Angeles. De aanklager had toen van zijn getuigenis afgezien omdat de verdediging Kings criminele staat van dienst en alcohol- en drugsgebruik zou kunnen uitbuiten.

Dinsdag verklaarde King dat hij destijds de bevelen van de agenten om stil te blijven liggen niet kon opvolgen omdat zij op hem in bleven slaan. Hij ontkende dat hij hen zelf had aangevallen. “Ik probeerde alleen maar in leven te blijven en weg te kruipen.” Volgens hem hadden de agenten tegen hem geroepen: “What's up, nigger? How dou you feel, killer? What's up, killer?” Eén agent had hem naar zijn zeggen toegebeten: “We're gone kill you, nigger.” King gaf toe dat hij niet zeker meer wist of de agenten “killer” of “nigger” tegen hem hadden gezegd.

Gisteren verklaarde een verwarde King, onderworpen aan een kruisverhoor door de advocaten van de politiemannen, niet zeker te weten of de agenten zich racistisch hadden uitgelaten. King zei dat hij het racistische element niet eerder ter sprake had gebracht omdat zijn moeder tegen hem had gezegd: “We weten allemaal wat er gebeurd is. Je moet er geen raciaal thema van maken.” Volgens de advocaten had King de agenten nu wel van racistisch gedrag beschuldigd om sterker te staan in zijn eigen procedures voor schadevergoeding.

King gaf gisteren toe dat hij op de bewuste avond dronken was en te hard had gereden. Ook erkende hij dat hij eerder had gelogen over zijn marihuana-gebruik. De agenten hebben steeds verklaard dat zij geweld gebruikten omdat hij zich zeer agressief gedroeg en onder invloed was van hard drugs en alcohol. (Reuter, AP)