Proces voormalige kanselier Oostenrijk

WENEN, 11 MAART. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is gisteren het proces begonnen tegen de voormalige kanselier Sinowatz en twee voormalige ministers.

Zij worden ervan beschuldigd in de jaren tachtig medewerking te hebben verleend aan de illegale verkoop van wapens aan Iran, dat in oorlog was met Irak, en aan het daarmee in gevaar brengen van de Oostenrijkse neutraliteit. De voormalige minister van binnenlandse zaken Blecha wordt bovendien verdacht van het verdonkeremanen van documenten die aantoonden dat wapens naar Iran gingen en niet naar Libië, zoals de producent beweerde. Op de eerste dag van het proces verklaarde de openbare aanklager dat de leverantie aan Iran in 1985 het gevolg was van Iraanse druk op Wenen wegens eerdere leverantie van wapens aan Irak in 1981. (AP)