Plotselinge hausse aan blessures baart Ajax zorgen

KERKRADE, 11 MAART. De plotselinge hausse aan blessures heeft bij Ajax nog geen groot leed veroorzaakt. Na Bergkamp, Jonk en Petersen vielen na de wedstrijd van afgelopen zondag ook Blind en Vink uit de selectie. Tegen Roda JC was de afwezigheid van dit belangrijke vijftal nauwelijks voelbaar. Met een gewone 3-1 overwinning verliet Ajax Kerkrade, waardoor de achterstand op PSV en Feyenoord weer tot draaglijke proporties is teruggebracht.

De grote vraag die de technische staf van de Amsterdammers bezig houdt is of Ajax wel met genoemd vijftal volgende week woensdag tegen Auxerre kan aantreden. De onverwacht grote achterstand die de UEFA-Cupwinnaar vorige week opliep tegen de gevaarlijke Fransen, maakt de aanwezigheid van deze spelers in het Olympisch Stadion ten volle gewenst. Volgens trainer Van Gaal is de kans dat de geblesseerden zaterdagavond tegen RKC aantreden zelfs minimaal.

Hij zegt de geblesseerden niet te willen sparen voor de wedstrijd tegen Auxerre. “Ik wil elke wedstrijd met de sterkste opstelling spelen”, zei Van Gaal. Bovendien wil hij graag dat zij voorafgaande aan het voor Ajax beladen UEFA-Cupduel een wedstrijd spelen. “Hooguit Vink zou zaterdag kunnen spelen”, verwacht hij. De middenvelder liep zondag tegen Volendam een blessure rondom zijn schouder op. In de dezelfde wedstrijd kreeg Blind last van een blessure aan zijn hamstrings.

Tegen Roda JC speelde Ajax weer sterk en geconcentreerd. Ondanks de invallers (Seedorf, Kreek en Litmanen) en met Frank de Boer als laatste man, werd de bal in hoog tempo rond gespeeld. Vooral in de eerste helft kregen de Limburgers weinig kans. Na twintig minuten stonden de Amsterdammers dan ook met 2-0 voor, dank zij doelpunten van Litmanen en Ronald de Boer.

Doelman Van der Sar mocht zich vervolgens aantrekken dat Roda door Hofstede op 2-1 kwam. De man die Menzo uit het elftal dreef greep nerveus in toen Frank de Boer met Hofstede in zijn rug op hem wachtte en liet de bal vallen. Meteen wist Van der Sar wat hem de komende weken te wachten staat. Bij elke actie zal er speciaal op hem worden gelet. Hoe sterk hij ook zal keepen, met de populaire Menzo op de reservebank zal hij kritisch worden gevolgd.

Door het foutje van Van der Sar sloop er enige angst in de Ajax-ploeg. Roda, dat uit de laatste negen wedstrijden drie punten haalde en sinds 22 november niet meer won (4-1 tegen Fortuna), vocht terug. Maar de ploeg bleek over te weinig kwaliteit en bezieling te beschikken om het Ajax moeilijk te maken. De nieuwe coach Huub Stevens, de ex-jeugdtrainer van PSV die Adri Koster verdrong, wacht veel werk in Kerkrade. Dat beseft hij terdege. Het is alleen jammer, vertelde hij gisteravond, dat de cursus oefenmeester die hij in Zeist volgt hem nog veel tijd kost. Daardoor moet hij enige trainingen bij Roda missen.

Vlak na rust stelde Ajax orde op zaken. Pettersson schoot uit een moeilijke hoek de derde treffer in, maar mocht daarbij de Roda-defensie inclusief invaller-doelman Bolesta dankbaar zijn. De Limburgers vonden op zoek naar de aansluitende treffer de paal èn doelman Van der Sar nog op hun weg. Maar verontrustend waren de Roda-aanvallen eigenlijk zelden. Om met van Gaal te spreken: “Als Ajax goed voetbalt, lijkt het altijd vrij gemakkelijk te gaan.”

    • Guus van Holland