Palestijnen weigeren hervatting vredesoverleg

TEL AVIV, 11 MAART. De Palestijnse delegatie heeft gistermiddag geweigerd de gezamenlijke Amerikaans-Russische invitatie in ontvangst te nemen voor deelneming aan de hervatting van het vredesoverleg in Washington op 20 april. Dr Hanan Ashrawi, de woordvoerster van de Palestijnse delegatie, zei dat “we de invitatie niet in ontvangst hebben genomen en hebben afgezien van een antwoord” totdat Israel versneld de naar Libanon uitgewezen Palestijnen terugneemt en zich verplicht uitwijzingen nooit meer als strafmaatregel tegen de Palestijnen te gebruiken.

Ondanks de voorwaardelijke terzijdelegging van de uitnodiging is de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher van oordeel dat alle partijen, inclusief de Palestijnen, op de vastgestelde datum naar Washington zullen komen. Israel deelt deze opvatting; het legt de Palestijnse handelswijze uit als een poging om de Palestijnse onderhandelingspositie te verbeteren. Premier Yitzhak Rabin hield het er gisteravond op dat de Palestijnse weigering de andere Arabische vredespartners er in ieder geval niet van zal weerhouden naar Washington te gaan. Farouk Kadoumi, een vertrouweling van PLO-leider Yasser Arafat, bevestigde in Damascus deze Israelische beoordeling. Hij zei dat de Arabische landen ook zonder de Palestijnen het vredesoverleg met Israel zullen voortzetten, om de Israelische positie jegens de uitgewezen Palestijnen te testen. Hij voorspelde dat de Arabische delegaties het vredesproces zullen onderbreken indien het uitwijzingsvraagstuk onopgelost blijft.

Rabin sprak gisteravond de hoop uit dat de “Palestijnen hun droeve geschiedenis van het altijd missen van kansen niet zullen herhalen”. Nu de uitnodigingen zijn uitgegaan zullen volgens Israelische waarnemers de spanningen in de Palestijnse gemeenschap over de te volgen koers toenemen. Israelische veiligheidsautoriteiten voorspellen meer Palestijnse terreur, onder andere in Israel zelf en in de bezette gebieden, als gevolg van interne Palestijnse moeilijkheden.

Niet alle Palestijnse acties tegen Israeliërs kunnen vanuit dit perspectief worden beoordeeld. Er is echter een zeer opvallende escalatie van aanslagen tegen Israeliërs, vooral door met messen gewapende individuen.Gisteravond werd een reservist door een Palestijn in Nazaret, in Israel, met messteken zwaar gewond. Vanmorgen werd een plantagehouder in Rehovot door een van zijn Palestijnse arbeiders met mes gewond. Gisteravond werd een Israelische bus in de Gazastrook vanuit een passerende auto onder vuur genomen. De chauffeur werd door glasscherven licht gewond. Het tempo van de Palestijnse aanslagen is zo hoog dat de weerslag ervan in de media de indruk wekt dat er een oorlog tussen joden en Palestijnen is uitgebroken.

In deze gespannen sfeer is er aan Israelische zijde sprake van verlies aan zelfbeheersing. Soldaten en kolonisten schieten sneller op stenen gooiende Palestijnen dan in het verleden het geval leek te zijn. Gisteren werd een 17-jarige Palestijnse scholier door soldaten doodgeschoten nadat, volgens de Israelische versie van dit incident, Palestijnse scholieren stenen naar Israelische voertuigen hadden gegooid. Volgens Palestijnse ooggetuigen werd de Palestijn op zijn vlucht voor de soldaten neergeschoten.

    • Salomon Bouman