Onderzoek justitie Zwitserland naar Credit Lyonnais Bank

AMSTERDAM, 11 MAART. De Zwitserse justitie onderzoekt de rol van Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) in het miljardenfaillissement van Sasea Holding in Genève. Ook de curator van Sasea, de moedermaatschappij in het zakelijk netwerk van de de Italiaanse zakenman Florio Fiorini, studeert op de mogelijkheid de Nederlandse bank voor het bankroet aansprakelijk te stellen.

Fiorini zit sinds november vorig jaar gevangen in Genève, ondermeer verdacht van fraude, oplichting en vervalsing van documenten. Hij wordt daarnaast door de Italiaanse justitie beschouwd als een van de centrale personen in de omkoop- en steekpenningenaffaire die de socialistische partij in Italië de afgelopen maanden in opspraak heeft gebracht.

In Nederland raakte Fiorini - samen met zijn zakenpartner Giancarlo Parretti - enkele jaren geleden bekend wegens veelvuldige aanvaringen met de Amsterdamse effectenbeurs. Als gevolg hiervan verwijderde de beurs anderhalf jaar geleden de fondsen Bobel, Chamotte Unie en Melia International uit de notering.

CLBN, dochter van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais, trad jarenlang op als huisbankier van het zakelijke netwerk van Fiorini en Parretti. De bank dreigt als gevolg van het faillissement van het Zwitserse Sasea zeker 1,2 miljard gulden te verliezen. Twee jaar geleden werd bekend dat CLBN via Parretti en Fiorini tevens voor meer dan twee miljard gulden is betrokken in de financiering van de in problemen verkerende Amerikaanse filmstudio MGM.

De Rotterdamse bank heeft geen commentaar op het Zwitserse onderzoek, maar onderstreept dat de verantwoordelijkheid voor de leningen aan Sasea de afgelopen anderhalf jaar werd gedragen door de moederbank in Parijs. CLBN zou daarbij uitsluitend voor de administratieve afwikkeling hebben gezorgd, aldus een woordvoerder.

CLBN maakte anderhalf jaar geleden bekend dat de risico's van de miljardenkredieten aan Parretti en Fiorini werden gedragen door de moederbank Crédit Lyonnais in Parijs. Deze maatregel, die naar verluidt op last van De Nederlandsche Bank werd genomen, maakte deel uit van een strategie waarbij de bank zich meer op de Nederlandse markt voor kredietverlening wil richten. De divisie van CLBN die zich bezighoudt met de financiering van films zou als gevolg hiervan worden afgestoten, maar dit is tot op heden nog niet gebeurd.

    • Steven Adolf