Moskou ook aanwezig; Bijeenkomst van G-7 over hulp Rusland

TOKIO, 11 MAART. Volgens een Japanse regeringswoordvoerder zullen hoge functionarissen van de G-7 plannen uitwerken voor steun aan de bedreigde Russische economische hervormingen. De Russische vice-premier Boris Fyodorov zal dit weekeinde een bijeenkomst van de zeven rijkste industrielanden in Hongkong bijwonen.

De bekendmaking volgde, nadat de Amerikaanse president Clinton eerder deze week had laten weten dat er steun van de G-7 voor president Jeltsin moet komen. Er zou daarom nog vóór de reguliere top van de G-7 aanstaande juli in Tokio een bijeenkomst van de rijke industrielanden moeten worden georganiseerd. De bijeenkomst in Hongkong van zogenoemde "sjerpa's' (hoge regeringsfunctionarissen) ter voorbereiding van de top in juli stond al op het programma.

Volgens de Japanse regeringswoordvoerder weerspiegelt de uitnodiging aan de Russische vice-premier Fyodorov de zorg van de G-7 over de toenemende spanning in Rusland. De "sjerpa's' zullen van Fyodorov uit eerste hand informatie krijgen over de economische toestand in Rusland, aldus Japanse regeringsfunctionarissen. “Japan hoopt van harte dat Rusland zijn economische hervormingen voortzet,” aldus de woordvoerder. De uitnodiging aan de Russische vice-premier volgde na overleg van de G-7, waarvan Japan, de VS, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië deel uitmaken.

De Japanse premier Kiichi Miyazawa zei dat er een verklaring van de G-7 over Rusland zal komen. Volgens het Japanse persbureau Jiji zou deze steunverklaring aan Rusland nog voor de bijeenkomst in Hongkong worden uitgegeven.

Miyazawa zei dat zijn land zich niet zal verzetten tegen het organiseren van een speciale bijeenkomst van de G-7 nog voor de topontmoeting in juli. Dat zou dan een vergadering van de ministers van financiën of buitenlandse zaken kunnen zijn. Ook uit Londen kwam steun voor een speciale bijeenkomst.

De leiders van de G-7 zegden vorig jaar al 24 miljard dollar aan steun toe voor Rusland, maar veel van dat geld is blijven liggen omdat Moskou niet in staat bleek een voor het IMF (internationale Monetaire Fonds) aanvaardbaar hervormingsplan te presenteren. (AP, Reuter, AFP)