Moordpartij op Vietnamezen in dorp Cambodja

PHNOM PENH, 11 MAART. In een Cambodjaanse dorp zijn de afgelopen nacht ten minste 34 etnische Vietnamezen, voor het merendeel vrouwen en kinderen, door onbekende schutters, vermoedelijk Rode-Khmerstrijders, om het leven gebracht.

Dat heeft Eric Falt, de woordvoerder van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Cambodja (UNTAC), vandaag bekendgemaakt. Het incident had plaats in het dorp Phum Moat Peam, dat aan het grote Tonlé Sap-meer, in het midden van het land ligt.

Volgens ooggetuigen overviel een groep van twintig tot dertig mensen vannacht het dorp. Ze bestormden vijf woonboten, waar Vietnamezen woonden en schoten hen dood met AK-47 geweren. De regering in Phnom Penh maakt melding van 34 doden - onder wie acht kinderen en veertien vrouwen - en 33 gewonden, een aantal dat door de VN is bevestigd.

Hoewel de aanslag door geen enkele groepering is opgeëist gaan bronnen bij de VN ervan uit dat strijders van de Rode Khmer de actie hebben uitgevoerd. In de buurt van het Tonlé Sap zou zich Ta Mok ophouden, een van de meest beruchte commandanten van de Rode Khmer. Een van de overvallers is bij de actie zelf om het leven gekomen; de VN hopen door identificatie van het lichaam er achter te komen welke groepering achter het bloedbad zit.

Hoewel de Rode Khmer eind 1991 het Parijse vredesplan voor Cambodja ondertekende en sindsdien legaal kon opereren, weigert de maoïstische factie sinds juni vorig jaar mee te werken aan een verdere uitvoering van het plan. Als reden wordt opgegeven dat zich in Cambodja nog steeds een groot aantal Vietnamese militairen bevindt, ondanks de terugtrekking van het Vietnamese leger, in 1989.

De leiders van de Rode Khmer hebben sindsdien gedreigd met geweld tegen alle Vietnamezen in Canbodja, ook tegen de honderdduizenden Vietnamese burgers. Bij eerdere aanslagen verloren meer dan veertig Vietnamezen het leven. De UNTAC zegt geen bewijzen te hebben voor een groot aantal Vietnamezen in dienst van het Cambodjaanse leger, maar twee weken geleden werden voor het eerst wel drie Cambodjaanse militairen als Vietnamezen geïdentifeerd.

Het hoofd van de UNTAC, Yasushi Akashi, reageerde vandaag geschokt op het bloedbad in Phum Moat Peam. “Deze walgelijke daad is de laatste in een serie van bloedige en moorddadige aanslagen door bendes van gewapende mannen, gericht tegen ongewapende, meestal slapende burgers”, aldus Akashi.

Eind mei hebben in Cambodja algemene verkiezingen plaats. De Rode Khmer besloot begin dit jaar daaraan niet mee te doen.

(AP, Reuter)